Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kievul oferă amnistie unor rebeli şi mai multă autonomie regiunilor estice

kievul_ofera_mai_multa_autonomie_si_amnistie_rebelilor_prorusi.jpg

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (Foto: Reuters/Mykola Lazarenko/Preşedinţia Ucrainei)

Parlamentul ucrainean a adoptat marţi proiectul de lege depus de preşedintele Petro Poroşenko, ce prevede mai multă autonomie pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei. Legislativul a aprobat de asemenea un proiect ce garantează amnistia pentru rebelii pro-ruşi, potrivit AFP.

Parlamentul de la Kiev a fixat alegeri locale în regiunile din estul Ucrainei pentru data de 7 decembrie.

Petro Poroşenko a prezentat în Legislativ un proiect de lege care garantează mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul rusofon, în încercarea de a soluţiona conflictul violent.

Acest proiect de lege privind un "statut special" pentru regiunile Doneţk şi Lugansk este prevăzut de protocolul de armistiţiu semnat pe 5 septembrie de Kiev şi rebelii proruşi, care cer independenţa.

Separatiştii au indicat deja că resping oferta Kievului privind o mai mare autonomie şi continuă să ceară independenţa.

Parlamentul ucrainean a adoptat de asemenea marţi un proiect de lege care garantează amnistia, în anumite condiţii, pentru combatanţii angajaţi în confruntările din estul Ucrainei.

Documentul scuteşte de la proceduri penale şi administrative combatanţii, cu excepţia celor care s-au făcut vinovaţi în special de "crime, violuri şi terorism".

Potrivit presei ucrainene, nu sunt vizaţi de această amnistie cei responsabili de doborârea avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines pe 17 iulie, tragedie soldată cu 298 de morţi.