Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum vor rămâne britanicii fără scotch, dacă Scoţia va fi independentă

scotia_independenta.jpg

18 septembrie, referendum pentru independența Scoției

Scoţienii votează joi dacă se vor separa de Marea Britanie. Un eventual DA la referendum ar aduce provinciei nordice independenţa pierdută acum trei secole.  Destrămarea Marii Britanii, dacă se ajunge acolo, ar avea grave consecințe economice și politice. O adevărată undă de șoc s-ar propaga în Europa, încurajând naționaliștii. Pe lângă toate acestea, sunt însă și câteva aspecte insolite, demne de luat în seamă.

 În cazul în care Scoţia optează pentru independenţă britanicii ar înregistra pierderi de la mari actori la mâncare şi peisaje specifice, relatează ABC News.

De exemplu, Scotch-ul. Această băutură provine, prin definiţie, dintr-un singur loc şi anume Scoţia.

Apoi, Sean Connery. Poate cel mai cunoscut actor scoţian de la Hollywood, Sean Connery a afirmat clar că este în favoarea independenţei scoţiene şi susţine "valorile democratice centrale pentru care poporul Scoţiei le păzeşte cel mai bine".

 Susan Boyle. Cântăreaţa scoţiană care a creat senzaţie la concursul "Britain's Got Talent" consideră că scoţienii "vor putea să îşi păstreze identitatea şi în cadrul Marii Britanii".

Castelul din Edinburgh. Britanicii nu vor mai putea introduce Castelul din Edinburgh, o faimoasă atracţie turistică, pe lista cu cele mai impresionante locuri de văzut de pe teritoriul său, dacă Scoţia devine independentă.

Haggis. Este un fel de mâncare tradiţional scoţian din stomac umplut cu organe de oaie.

 Gerard Butler. Un alt actor scoţian faimos, Gerard Butler nu este prea sigur în legătură cu independenţa Scoţiei. "Eram total proindependenţă (...) dar acum sentimentul meu este că ar trebui să ne strângem laolaltă mai degrabă decât să ne separăm", a declarat el în mai.

Robert Burns. Scriitor scoţian faimos care a scris poemul "Auld Lang Syne", cântat în lumea întreagă de Anul Nou.

Monstrul din Loch Ness. Misterioasa creatură vine din Scoţia şi unele persoane s-au întrebat dacă monstrul şi-a făcut apariţia pentru a-şi exprima opinia cu privire la independenţă.

Două sondaje făcute publice marţi, cu 48 de ore înaintea desfăşurării referendumului privind independenţa Scoţiei, indică un rezultat favorabil rămânerii teritoriului scoţian în componenţa Marii Britanii.