Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan: Premierul Ponta să fie mult mai activ şi mai puţin ironic în dosarul Schengen

Premierul Victor Ponta "trebuie să acţioneze mult mai decisiv pe linia alianţei Partidului Socialist European", pentru a rezolva problema Schengen, în contextul romilor din Franţa. O spune la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El precizează că popularii din PE îi vor scrie liderului UMP pe tema Schengen.

Cum comentează Theodor Stolojan poziţia Franţei în dosarul Schengen? "Ne apropiem de alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în mai 2014 şi ne vom confrunta tot mai mult cu asemenea probleme care ţin foarte mult de alegerile viitoare, nu numai pentru PE, dar sunt şi alegeri locale în unele ţări şi aşa mai departe", spune eurodeputatul PDL.

Theodor Stolojan subliniază că "problema romilor este o problemă europeană. Sunt cetăţeni europeni, au aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean european şi din păcate, sigur că rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor şi pe măsura fondurilor alocate pentru integrarea romilor în societăţile în care ei îşi desfăşoară viaţa. E multă risipă în acest domeniu, s-au creat adevărate sisteme de însuşire a acestor bani, fără rezultate concrete. România îşi face treaba ca să spun aşa în acest domeniu, avem şi rezultate bune, avem şi probleme".

 

Scrisoare către Opoziţia franceză

 

Theodor Stolojan anunţă un demers al popularilor europeni în dosarul Schengen: "La nivelul parlamentarilor europeni din cadrul Partidului Popular European am discutat deja această problemă, vom scrie o scrisoare preşedintelui partidului popular din Franţa, care face parte din Partidul Popular European, vom scrie o scrisoare, vom atrage atenţia asupra poziţiei pe care a luat-o şi care nu este în conformitate cu normele europene. Dânsul este cel care a luat o atitudine împotriva romilor şi nu numai atât, dar s-a adresat preşedintelui Franţei, cerând printre altele să-şi exprime reţinerea faţă de admiterea României şi Bulgariei în Schengen, atât timp cât nu se rezolvă problema romilor".

Eurodeputatul PDL îi cere premierului Victor Ponta să fie "mult mai activ" în relaţia cu Franţa, în dosarul romilor: "E un Guvern socialist la Paris. Aici şi domnul Ponta trebuie să fie mult mai activ decât o simplă luare de poziţie ironică. Cred că trebuie să acţioneze mult mai decisiv şi pe linia alianţei Partidului Socialist şi Democratic European, din care domnul Ponta cu partidul său fac parte".

Theodor Stolojan comentează informaţia potrivit căreia preşedintele francez ar susţine poziţia ministrului de Interne, Manuel Valls, pe tema Schengen. "E datoria Guvernului actual să vadă ce înseamnă neîndeplinirea condiţiilor, pentru că din punct de vedere tehnic şi preşedintele Comisiei Europene a reafirmat recent că România îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de Acordul Schengen pentru a fi admisă în acest spaţiu Schengen, alte condiţii ţin deja de politică", spune deputatul european.

François Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée, citate de Europe1.fr.

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen şi romii din Franţa