Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tutilescu la RFI: Vom suplimenta numărul poliţiştilor români din Franţa, dacă ni se va cere acest lucru

tutilescu-rfi-vom-suplimenta-numarul-politistilor-romani-franta-cere-acest-lucru.jpg

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu

Problema romilor "nu are absolut nici o legătură cu acquis-ul Schengen", spune într-un interviu la RFI şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu. El precizează însă că dacă Franţa o va cere, numărul poliţiştilor români din Hexagon va fi suplimentat "cu siguranţă".

Marian Tutilescu declară că "problema romilor, care persistă de ceva vreme în relaţia cu Franţa are sensibilitatea ei, dar un lucru este cert: nu are nici o legătură cu acquis-ul Schengen. Libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană este garantată, aşa încât intrarea sau neintrarea României în Spaţiul Schengen nu are nici o legătură cu această situaţie, nici n-o îmbunătăţeşte, nici n-o înrăutăţeşte, mai ales pentru prima etapă, aşa cum s-a stabilit de principiu şi am agreat şi noi această variantă, a frontierelor maritime şi aeriene sau doar a celor maritime".

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne precizează că "în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor, chestiunea aceasta este clară, a fost clarificată prin votul unanim al Consiliului Justiţie Afaceri Interne din 2011, care a aprobat repet, în unanimitate, decizia privind îndeplinirea condiţiilor de către România şi Bulgaria de aderare la Spaţiul Schengen. Deci repet, problema romilor nu are absolut nici o legătură cu acquis-ul Schengen, cu condiţiile privind aderarea la Spaţiul Schengen, nu a făcut obiectul nici unei evaluări şi nu poate să facă. Mai mult decât atât, problema integrării romilor e o problemă într-adevăr sensibilă, înţelegem sensibilitatea subiectului, dar este o chestiune care se rezolvă în timp, se rezolvă cu eforturi şi mai ales cu implicarea tuturor partenerilor europeni".

 

Ce va face România în dosarul Schengen?

 

Marian Tutilescu explică la RFI ce va face Bucureştiul mai departe în dosarul Schengen: "Ceea ce am făcut vom face cu şi mai multă intensitate în perioada următoare, vom reiniţia, vom continua contactele bilaterale. Nu trebuie uitat faptul că Franţa beneficiază de un aport substanţial al poliţiştilor români, pentru combaterea stării infracţionale comise de cetăţeni români. De altfel, cred că acesta este cel mai eficient lucru care se poate face şi anume îmbunătăţirea cooperării bilaterale şi dialogul pentru găsirea soluţiilor celor mai eficiente de integrare a populaţiei rome".

Întrebat dacă ia în calcul o suplimentare a numărului de poliţişti români din Franţa, Tutilescu a răspuns: "Luăm în calcul, în funcţie de nevoile partenerului nostru. Cu alte cuvinte, de câte ori partenerul francez a solicitat forţe suplimentare, am fost extrem de receptivi şi am răspuns afirmativ. Nu putem să trimitem fără acordul partenerului francez sau fără solicitarea lor, pentru că sunt nişte condiţii, există un acord cadru, în care sunt stipulate concret situaţiile în care poliţiştii români se pot... şi principala condiţie este la solicitarea partenerului francez. Deci dacă o vor cere, o vom face cu siguranţă, analizând bineînţeles şi motivele solicitării, dar până acum au fost întemeiate şi am acordat absolut tot sprijinul".

 
Marian Tutilescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen