Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Electoratul votează în Scoția într-un referendum asupra independenței de Regatul Unit

scotia-face-referendum-in-zi-de-lucru-joi-18-septembrie-18492912.jpg

Electoratul votează în Scoția într-un referendum asupra independenței de Regatul Unit

În Scoția se desfășoară votarea într-un referendum istoric care urmează să decidă asupra independenței provinciei de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sondajele de opinie arată că rezultatul este în cumpănă și este așteptat cu sufletul la gură nu doar în Scoția, ci și în restul Regatului Unit și cu interes în mai multe țări din Europa unde există mișcări separatiste active.

Începând cu ora șapte dimineața la vot au fost chemate persoanele rezidente în Scoția în vârstă de peste 16 ani, electoratul total fiind estimat la peste 4,2 milioane dintr-o populație totală de 5,3 milioane.

Peste 400000 dintre aceștia sunt cetățeni născuți în Anglia, 35000 în Irlanda de Nord și 16000 în Țara Galilor. Cele circa 700000 de persoane născute în Scoția care trăiesc în restul Regatului Unit sau mulți alții originari din Scoția care trăiesc în străinătate nu au drept de vot.

Se așteaptă ca prezența la vot să depășească 80% dintre cei înscriși pe liste, unele sondaje sugerând chiar o participare de 90%. Aproape 800000 de persoane au cerut buletine de vot prin corespondență.

Sondajele de opinie arată un ușor avantaj în favoarea NU-ului cu 51 – 52%, față de 48 – 49% pentru DA, dacă se exclud indecișii, care sunt între 5 și 10%.

Opțiunile în favoarea independenței sunt majoritare la persoanele sub 55 de ani și la bărbați, iar persoanele de peste 55 de ani și femeile se pronunță majoritar în favoarea păstrării uniunii.

Campania în favoarea independenței a fost condusă de șeful executivului provinciei, liderul Partidului Naționalist Scoțian(SNP), Alec Salmond, care a invocat faptul că Scoția este cel mai bine condusă de la Edinburgh, nu de la Londra, făcând apel mai mult la sentimente naționaliste.

Partizanii uniunii, o alianță destul de disfuncțională a partidelor din Regatul Unit – Laburist, Conservator, Liberal Democrat – a făcut mai degrabă o campanie negativă, atrăgând atenția asupra dezvantajelor economice și a incertitudinii în cazul unui vot favorabil independenței.

Salmond a fost acuzat că nu a dat răspunsuri clare în privința monedei folosite de o Scoție independentă, în caz că Londra refuză continuarea uniunii monetare, ce se va întâmpla cu relația Scoției cu Uniunea Europeană și NATO și în general cum se va putea descurca un stat scoțian independent fără protecția unui stat ca Regatul Unit cu o populație de 11 ori mai mare.

Un vot în favoarea independenței ar încuraja și alte mișări separatiste din Europa – în Catalonia în primul rând, dar și în Țara Basilor, Veneto, Tirolul de Sud, Flandra și altele, generând instabilitate în Uniunea Europeană.

Urnele se vor închide la 22.00 ora locală, iar rezultatele finale sunt așteptate în dimineața zilei de vineri.