Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord la ONU între Washington şi Moscova asupra unui text privind armamentul chimic sirian

Statele Unite şi Rusia au ajuns la ONU la un acord asupra unui text care stabileşte cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad. Această rezoluţie, care ar putea să fie adoptată vineri, constituie un progres diplomatic major.

Secretarul de stat american John Kerry confirmă un acord cu Moscova asupra unui proiect de rezoluție ce reglementează dezarmarea chimică siriană. Departamentul de stat american califică încheierea acestui acord drept o "realizare istorică".

Potrivit AFP, proiectul rezoluţiei prevede posibilitatea ca membrii Consiliului să stabilească sancţiuni împotriva regimului al-Assad, în cazul în care nu este respectat planul dezarmării chimice.

Totuşi textul nu precizează care sunt măsurile vizate şi nu impune sancţiuni în mod automat. În cazul unei încălcări a angajamentelor va fi necesară adoptarea unei noi rezoluţii, situaţie care îi oferă Moscovei, aliatul Damascului, controlul şi posibilitatea unui blocaj.

De la începutul conflictului sirian, în martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună vreodată de acord asupra unui text, Moscova şi Beijingul opunând câte un veto în trei rânduri.

Votul, la nivel ministerial, este prevăzut vineri, la ora locală 20.00, a anunţat misiunea Franţei la ONU într-un mesaj postat pe contul de Twitter.