Renate Weber: Reacţia Bucureştiului e foarte timidă în dosarul Schengen, autorităţile parcă au fost prinse pe picior greşit

Franţa este "ca o păpuşă dezarticulată" în dosarul Schengen, declară la RFI europarlamentarul liberal, Renate Weber. Ea crede pe de altă parte că reacţia de până acum a oficialilor români a fost "foarte timidă", ca şi cum ar fi fost luaţi pe nepregătite.

Pentru Renate Weber, reacţia Bucureştiului în dosarul Schengen este "foarte timidă! Am avut cumva impresia, ceea ce poate să fie chiar adevărat, că i-a prins pe picior greşit, că nu s-au aşteptat la aşa ceva, erau convinşi de o susţinere din partea Franţei şi acum tot ce s-a întâmplat i-a luat pe nepregătite, dar asta putea să fie atunci când a făcut declaraţia ministrul de Interne, Manuel Valls, dar până când a făcut-o purtătoarea de cuvânt au trecut câteva zile. Cred că în timpul acesta trebuiau să se replieze, trebuiau să afle exact ce se petrece în Guvernul de la Paris".

Întrebată cum îşi explică tăcerea preşedintelui Traian Băsescu pe această temă, Renate Weber a răspuns: "Eu cred că preşedintele Traian Băsescu pe dosarul Schengen a făcut suficient rău acum câţiva ani, când spunea cât e de prieten cu Sarkozy şi am văzut cât a fost de prieten, că de la administraţia Sarkozy încoace tot suntem ţinuţi în afara Spaţiului Schengen. Nu aş miza foarte mult pe o intervenţie a preşedintelui Traian Băsescu. N-am aşteptări din zona aceea şi nici nu cred că reuşeşte să facă mare lucru. Mă rog, are obligaţia, sigur că da, să încerce, că este totuşi preşedintele României şi poate să încerce măcar în zona aceea a familiei politice la care se duce tot timpul, chiar dacă dumnealui e fără de partid".

 

"Declaraţii contradictorii"

 

Eurodeputata PNL subliniază că "anul trecut, Franţa nu mai avea nici o obiecţie formală, oficială, în privinţa aderării României şi Bulgariei. Ştiţi bine că Olanda era cea care preluase ştafeta. Sinceră să fiu, mă uit la aceste declaraţii contradictorii şi care vin în cascadă, ca să spun aşa, ministrul de Interne Valls face nişte declaraţii care din punctul meu de vedere îl situează pe aceeaşi linie cu fostul ministru Claude Gueant, e contrazis de alţi colegi de Guvern, premierul spune un lucru, purtătorul de cuvânt spune altceva. Mie mi se pare puţin Franţa ca o păpuşă dezarticulată! Adică fiecare în acel Guvern pare să fie pe o altă linie, are alte dimensiuni. Totul, bineînţeles, subsumându-se unui populism de foarte-foarte joasă calitate, care arată disperarea lor pentru alegerile pe care le au. Incapabil probabil să găsească soluţii serioase la problemele serioase cu care se confruntă cetăţenii francezi, Guvernul Hollande iată, recurge la lucruri pe care speram să nu le mai văd cel puţin din partea Franţei. Mi se pare într-adevăr absolut oribil!".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, doamna Najat Vallaud-Belkacem, spune că România şi Bulgaria nu îndeplinesc astăzi condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen. Invitat la postul de radio RMC, oficialul francez consideră că Franţa nu este singura ţară care are această poziţie.

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre poziţia Franţei în dosarul Schengen