Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Convorbire istorică între Barack Obama şi Hassan Rohani

obama-telefon-sursa-afp.jpg

Președintele american, Barack Obama (Sursa: AFP, Pete Souza)

Un contact diplomatic fără precedent în istoria ultimelor decenii a relaţiilor dintre Statele Unite și Iran s-a produs vineri seară. Președintele american, Barack Obama, a anunțat, într-o intervenție televizată, că a vorbit la telefon cu omologul său iranian, Hassan Rohani, aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU. Anunţul vine în condiţiile în care cele două state nu mai au contacte diplomatice de la sfârşitul anilor ’70, în special din cauza controversatului program nuclear iranian, care a atras Teheranului numeroase sancţiuni internaţionale, în special de natură economică.

Este vorba despre un anunţ pe cât de neaşteptat, pe atât de spectaculos, în contextul în care Statele Unite şi Iranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980, în urma Revoluţiei islamice, şi au poziţii opuse cu privire la un program nuclear ridicat de Teheran la statutul de simbol al suveranităţii sale.

În cursul convorbirii dintre cei doi lideri, Obama i-a spus lui Rohani că dorește o soluționare "globală" cu Teheranul în problema programul nuclear iranian.

“I-am amintit preşedintelui Rohani ceea ce am declarat recent şi la New York : deşi vor fi obstacole în calea colaborării noastre, iar succesul nu este în ciciun caz garantat, eu cred că putem ajunge la o soluţie viabilă. L-am împuternicit pe secretarul de stat John Kerry să continue discuţiile cu Guvernul iranian, iar alături de Hassan Rohani am convenit să facem totul pentru a ajunge la un acord. În cadrul acestui proces, vom fi în permanent contact cu aliaţii şi prietenii noştri, inclusiv cu Israelul. Faptul că aceasta a fost prima discuţie între doi lideri american şi iranian din ultimii 30 de ani subliniază lipsa de încredere dintre cele două naţiuni, dar deschide totodată drumul către depăşirea acestei perioade dificile a relaţiilor noastre”, a explicat şeful statului american, care s-a declarat pregătit pentru dialog cu Republica islamică încă din 2007, de la începutul primei sale campanii pentru alegerile prezidenţiale.

«Preşedintele Rohani a reiterat că Iranul nu va dori niciodată să obţină arma nucleară. La rândul meu, mi-am arătat respectul pentru dreptul poporului iranian de a avea acces la surse nucleare de energie. Adevaratul test va fi întreprinderea de acţiuni transparente şi verificabile în ceea ce priveşte problema programului nulear iranian. Astfel, Iranul ar putea scăpa de sancţiunile internaţionale ce i-au fost impuse şi am putea îmbunătăţi relaţiile dintre Sua şi Iran, ce trebuie bazate pe interese comune şi respect. Un real consens va fi dificil de obţinut, iar în acest moment ambele părţi au anumite procupări ce trebuie depăşite. Cred ca avem responsabilitatea de a urma calea diplomaţiei. Avem ocazia de a face reale progrese alături de noua conducere de la Teheran», a mai precizat Obama.

Sursa: youtube

La rândul său, Preşedinţia iraniană a confirmat discuţia telefonică. Cei doi şefi de stat "au insistat asupra voinţei politice de soluţionare rapidă a problemei nucleare, de pregătire a căii în vederea soluţionării altor probleme şi de a coopera în afacerile regionale", a anunţat preşedinţia iraniană pe pagina sa de internet, notează Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, cei doi preşedinţi s-au pus de acord să încredinţeze şefilor diplomaţiilor lor – ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi secretarul de Stat american John Kerry - misiunea pregătirii "imediat ce este posibil" a condiţiilor unei "cooperări necesare".

Învestit ca preşedinte luna trecută, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, Hassan Rohani confirmă astfel promisiunile sale de deschidere faţă de relaţia cu Occidentul, atitudine fundamental diferită faţă de cea a predecesorului său ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.

Totodată, discuţia telefonică de vineri dintre cei doi lideri american şi iranian vine după ce Secretarul de Stat american John Kerry a afirmat, joi, că Washingtonul ar putea să anuleze sancţiunile impuse Teheranului în lunile următoare, cu condiţia ca Iranul să accepte să adopte rapid măsuri de autorizare a controlului internaţional asupra programului său nuclear.