Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Borbely: Autonomia Ţinutului Secuiesc nu are nici o legătură cu referendumul din Scoţia

borbely_autonomia_tinutului_secuiesc_nu_are_nici_o_legatura_cu_referendumul_din_scotia.jpg

Suporteri ai NU-ului, la referendumul privind independenţa Scoţiei (Foto: Reuters/Paul Hackett)

Suprapunerea referendumului pentru independenţa Scoţiei cu prezentarea proiectului autonomiei Ţinutului Secuiesc e "o simplă coincidenţă". Iată ce susţine la RFI vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely. El îi sfătuieşte pe premierul Ponta şi vicepremierul Dragnea să citească legea "articol cu articol".

Laszlo Borbely subliniază că "e o simplă coincidenţă. N-are nici o legătură ceea ce dorim noi prin acest proiect cu ceea ce se întâmplă în Scoţia, să fie foarte clar pentru toată lumea. Scoţia a avut statalitate, are şi acum de fapt (...) şi ei au votat ieri pentru a se separa total de Marea Britanie. Deci nu se compară. Dacă citiţi proiectul nostru, e clar, de la început spune că noi dorim acest tip de autonomie, într-adevăr, o autonomie cu grad mai mare şi recunoaşterea acestei unităţi, regiuni, Ţinutul Secuiesc, în cadrul statului român unitar şi indivizibil. Este foarte clar precizat de la început".

Întrebat cum comentează criticile premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea faţă de legea autonomiei Ţinutului Secuiesc, vicepreşedintele politic al UDMR a răspuns: "Fiind şi în precampanie electorală pentru Preşedinţie, e clar că trebuiau să-şi spună punctul de vedere. Eu le dau un sfat, să citească acest proiect de lege articol cu articol. Sunt multe articole care ţin de descentralizare, ţin de ceea ce din câte ştiu eu şi PSD-ul are în programul guvernamental şi îmi pare rău că legea descentralizării a căzut la Curtea Constituţională, va trebui probabil să reluăm discuţia".

Laszlo Borbely face apel la calm şi înţelepciune: "Vom organiza discuţii şi eu cred că trebuie (discutat) cu calm, cu înţelepciune, aşa cum am făcut din '90 încoace şi eu cred că UDMR-ul a fost un pol de stabilitate".

 
Laszlo Borbely, intervievat de Cosmin Ruscior, despre autonomia Ţinutului Secuiesc vs. referendumul pentru independenţa Scoţiei