Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Borbely: Articolul 1 din Constituţie nu trebuie modificat; e îngrijorător că mulţi vorbesc fără să fi citit proiectul autonomiei

Laszlo Borbely speră ca tensiunile româno-maghiare să nu crească, ci să scadă, pe fondul discuţiilor despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Vicepreşedintele politic al UDMR spune la RFI că proiectul formaţiunii sale conţine şi prevederi care "de fapt sunt în beneficiul comunităţii româneşti".

Laszlo Borbely speră că "vor fi discuţii aşezate": "Sper că dacă toată lumea consideră că România e un stat democratic, atunci putem discuta despre descentralizare şi despre unele drepturi suplimentare pentru comunitatea maghiară, ceea ce există în momentul de faţă în Italia şi în Finlanda".

Întrebat dacă tensiunile româno-maghiare se vor amplifica în cazul în care proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc va fi respins, Borbely a răspuns: "Eu sper ca tensiunile să nu crească, ci să scadă, pentru că nu cred că aceste lucruri sunt împotriva altora. Dimpotrivă, sunt prevederi care de fapt sunt în beneficiul comunităţii româneşti din acea zonă. De exemplu, la judeţ şi la regiune, unul din vicepreşedinţi automat trebuie să fie de o altă etnie, chiar dacă e în minoritate din partea, să zicem aici, evident, a etniei româneşti".

 

Critici pentru CSM

 

În opinia vicepreşedintelui politic al UDMR, "ceea ce e îngrijorător şi am văzut şi zilele acestea, foarte multă lume şi jurnalişti şi politicieni vorbesc fără să citească acest proiect. Ne îngrijorează faptul că unele instituţii ale statului şi vorbesc aici de CSM, luând de bază un text apărut undeva la o agenţie de ştiri şi credeţi-mă, încă şi alaltăieri seară am mai modificat legea, deci luând la bază ceva care a apărut în presă, vine cu o declaraţie oficială care m-a surprins în mod neplăcut".

Laszlo Borbely declară că "nu trebuie modificat articolul 1 din Constituţie, pentru a aproba acest proiect. Trebuie modificate într-adevăr alte articole din Constituţie şi alte legi. Noi avem 6% din populaţia României. Din '90 am spus clar că vom dialoga cu majoritatea în Parlament, în autorităţile locale, alegem calea statului de drept şi nu vom schimba acest punct de vedere al UDMR-ului".