Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizită delicată a lui Manuel Valls în Germania

Premierul Franṭei Manuel Valls se află luni ṣi marți în Germania unde o va întâlni pentru prima dată – în această calitate - pe cancelara Angela Merkel. Pe agenda liderului de la Paris figurează ṣi o întâlnire cu vice-cancelarul german Sigmar Gabriel. Care sunt mizele acestei deplasări?

Vizita lui Manuel Valls la Berlin este strategică. Premierul francez vrea să-ṣi convingă interlocutorii că Parisul face eforturi ca să-ṣi reformeze economia. Chiar dacă rezultatele se lasă aṣteptate.

În acest context, Valls speră să obṭină un sprijin implicit din partea Germaniei pentru a-ṣi putea amâna din nou ṭinta de reducere a deficitelor.

În acelaṣi timp primul ministru francez le va cere gazdelor sale « să-ṣi asume responsabilităṭile » ṣi să contribuie mai mult la relansarea creṣterii economice europene. După cum notează însă ziarul Les Echos, « misiunea se anunṭă imposibilă.

Imaginea Franṭei este prea deteriorată în Germania. Când privesc spre Franṭa, germanii au sentimentul că sunt pe marginea unei prăpăstii economice, politice ṣi sociale » mai scrie publicaṭia financiară.

Sfidarea lui Manuel Valls va fi deci să-ṣi convingă partenerii că echipa sa de la Paris îṣi face treaba. Cancelara Angela Merkel ar putea să-i răspundă interlocutorului ei că decizia de a acorda sau nu un răgaz suplimentar Franṭei îi revine Comisiei Europene. Mai exact noului comisar la afaceri economice, francezul Pierre Moscovici.