Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Partidul Socialist câştigă alegerile municipale din Portugalia

Opoziţia socialistă a câştigat alegerile municipale din Portugalia, învingând guvernul de centru-dreapta aflat la putere, sancţionat pentru politica sa de austeritate. Rezultate surprinzătoare au obţinut şi independenţii, care s-au poziţionat împotriva măsurilor de austeritate.

“Aceste alegeri au un învingător clar, Partidul Socialist. Majoritatea alegătorilor şi-a exprimat de-a lungul ţării refuzul faţă de politica acestui guvern”, a declarat secretarul general al socialiştilor, Antonio Jose Seguro.

Premierul Pedro Passos Coelho a recunoscut, duminică seara, “înfrângerea naţională” a partidului său, PSD, care a ratat obiectivul de a păstra majoritatea primăriilor. “PSD a înregistrat unul dintre cele mai proaste rezultate în alegerile municipale”, spune el, adăugând că această înfrângere este “preţul care trebuie plătit” pentru politica guvernamentală.

Potrivit rezultatelor parţiale referitoare la 265 dintre cele 308 municipalităţi, PS deţinea 130 faţă de 90 PSD, uneori în alianţă cu alte partide de dreapta.

În 2009, PSD (Partidul Social-Democrat) şi aliaţii săi au câştigat majoritatea primăriilor, cu 139 de municipalităţi, faţă de 132 socialiştii.

Acum, PSD a pierdut controlul în cel puţin trei oraşe mari Porto, Sintra şi Vila Nova de Gaia, şi a câştigat la distanţă în Lisabona, unde primarul în exerciţiu, Antonio Costa, a fost realeas pentru un al treilea mandat.

La Porto, oraş mare din nordul ţării, candidatul independent Rui Moreira a creat o surpriză, impunându-se în faţa candidaţilor PSD şi PS.

Aproximativ 9,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în 308 primării. La ultimele alegeri municipale din 2009, rata absenteismului a atins 41 la sută.

Numărul record de candidaţi independenţi (80 faţă de 54 în 2009) a complicat datele pentru partidele tradiţionale. Independenţii s-au delimitat de clasa politică pentru a obţine capital pe fondul nemulţumirii faţă de măsurile de austeritate.

Măsurile pe care Portugalia le-a adoptat în schimbul ajutorului internaţionale sunt din ce în ce mai contestate de populaţie.

“Trebuie pedepsite partidele troicii”, a afirmat Casimiro Menezes, preşedintele Confederaţiei naţionale a pensionarilor, foarte pornit împotriva recentei tăieri de 10 la sută a pensiilor funcţionarilor.