Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anastase: O colaborare între PDL şi Mişcarea Populară este posibilă, în mod categoric

Roberta Anastase nu exclude o colaborare între Partidul Democrat Liberal şi Mişcarea Populară. "Categoric, da, e o chestiune de responsabilitate ca dreapta să se unifice!", spune vicepreşedintele PDL la RFI. Ea precizează că PDL şi Mişcarea Populară nu sunt adversare politice în clipa de faţă.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut duminică, la ProTV News, că PDL este în continuare "un partid ţapăn, cu structuri puternice", dar are aceeaşi "boală ca şi a PSD", fiind motivul înfiinţării Mişcării Populare, care "din păcate", nu se poate crea cu "măicuţe".

Roberta Anastase comentează declaraţia preşedintelui: "Da, e paradoxul oricărui partid mare. Evident, PDL-ul are structuri consistente, are foarte mulţi primari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi desigur, parlamentari. Toate aceste structuri oferă, dacă vreţi, oricărui partid o anumită stabilitate pe scena politică şi în contextele locale. În acelaşi timp, ca orice partid care are o structură bine ancorată în teritoriu, este şi un partid care se mişcă precaut şi probabil că la asta se şi referea preşedintele, optând pentru ideea că un partid mai mic, suplu este şi un partid care se mişcă mai uşor. E adevărat, dar în acelaşi timp cred că partidele mari sunt cele care în următoarele alegeri vor capacita voturi, fiind evidente îndreptarea votului către partidele mari şi dispariţia partidelor mici de pe scena politică".

Întrebată dacă regretă ruptura dintre Traian Băsescu şi PDL, Roberta Anastase a răspuns: "Sigur, deşi preşedintele a venit cu o explicaţie ieri, care pare a fi trecut neobservată. El a spus foarte clar că undeva ruptura era nu ştiu dacă dorită, dar necesară, din punctul dumnealui de vedere, în sensul în care această ruptură ar trebui să permită o exprimare, cu ghilimelele de rigoare, de a nu mai rămâne în umbra preşedintelui. Eu cred că o dreaptă puternică este cea care se poate exprima cel mai bine pe scena politică".

E posibilă pe viitor o colaborare între PDL şi Mişcarea Populară? Vicepreşedintele democrat-liberal crede că da: "Categoric, da, e o chestiune de responsabilitate ca dreapta să se unifice!". Întrebată totuşi dacă deocamdată cele două partide nu sunt adversare politice, Roberta Anastase a răspuns: "Nu, categoric, nu! Suntem competitori, dar nu adversari. Adversari suntem cu USL-ul".

 
Roberta Anastase, intervievată de Cosmin Ruscior, despre Traian Băsescu, PDL şi Mişcarea Populară