Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Catalonia devansează referendumul pentru independență

Guvernul naționalist din Catalonia a anunțat că organizează chiar în această săptămână referendumul privind independența regiunii. Programat inițial pentru 9 noiembrie, acesta este respins de Madrid.

În încercarea de a evita opoziția din partea guvernului central spaniol față de un referendum, parlamentul din Catalonia, provincie cu pretenții secesioniste, a aprobat recent o lege ce servește drept cadru legal pentru organizarea unei așa numite ”consultări populare”, care nu are caracter obligatoriu, privind independența regiunii. Iar acum, executivul regional a și anunțat că nu mai așteaptă până în noiembrie, ci vrea referendum chiar în aceste zile.

Mai rămâne doar ca președintele catalan Artur Mas să semneze un decret de convocare a consultării populare, pe care Madridul intenționează s-o conteste imediat la Tribunalul Constituțional.

Cât privește consultarea populară, aceasta ”va fi în această săptămână, în următoarele zile”, după cum spune purtătorul de cuvânt al guvernului catalan. El a făcut apel la șeful guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, ”să respecte dorința democratică a poporului Cataloniei”.

Liderul catalan Artur Mas, aliat al stângii separatiste, s-a angajat să organizeze, într-un cadru legal, consultarea populară în condițiile unei opinii publice din ce în ce mai atrasă de ideea separatismului.

El sugerase din nou săptămâna trecută că ar putea organiza alegeri anticipate în cazul în care consultarea populară va fi blocată de către Madrid.

Catalonia este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană și care are statutul de regiune autonomă. Are o suprafață de 31.950 km², cu o populație de 7,5 milioane, și are capitala la Barcelona.