Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert:” Lukașenko a venit la Chișinău să-și consolideze poziția faţă de regimul Putin”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, se află într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova. Liderul de la Minsk a ajuns în după-amiaza zilei de miercuri la Chișinău, la invitația omologului său moldovean, Nicolae Timofti. Cei doi oficiali au avut deja o întrevedere tête-à-tête, la Reședința de stat, au participat la ședința celor două delegații, după care au fost semnate mai multe acorduri de colaborare bilaterală. Pentru joi, Aleksandr Lukașenko mai are stabilite întrevederi cu premierul moldovean, Iurie Leancă, dar și cu speakerul  Parlamentului, Igor Corman.

Președintele belarus nu vine să sprijine R.Moldova în drumul său european, dar vine să-și consolideze pozițiile sale vis-a-vis de regimul Putin și a celor presiuni la care este supus.Această vizită este importantă și istorică pentru că se desfășoară anume într-o perioadă când ambele țări se află într-o fază de regândire, redimensionare, redescoperire a locului său când s-au acutizat anumite conflicte și s-au descoperit anumite perspective”, o spune într-un interviu la RFI, Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova.

Liderul de la Minsk vine să dea o pondere relațiilor moldo-belaruse pe dimensiunea economică, socială, comercială. Belarusul se poziționează ca o mică putere regională în conflictul ruso-ucrainean și în conflictul țărilor parteneriatului estic”.

”Considerentele pentru care a acceptat Lukașenko să vină la Chișinău sunt multiple. Prima ar fi solidarizarea cu poporul ucrainean, cu poporul moldovean în primul rând în procesele lor de desovietizare și de decomunizare, cât nu ar părea de straniu, ținând cont de proveniența politică a președintelui belarus. El nu vine să sprijine R.Moldova în drumul său european, dar vine să-și consolideze pozițiile sale vis-a-vis de regimul Putin și a celor presiuni la care este supus”, consideră expertul moldovean.

În opinia sa, ceea ce face astăzi Aleksandr Lukașenko pentru a găsi o soluție pașnică a evenimentelor din Ucraina, este important.

 
Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova