Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este Hervé Gourdel?

herve-gourdel.jpeg.jpg

Hervé Gourdel. © Facebook

În vârsta de 55 de ani, Hervé Gourdel este un ghid montan şi are doi copii. Într-un mesaj difuzat marţi, familia sa spunea că speră să fie eliberat repede. "Herve suntem nerăbdădori să te regăsim şi te aşteptăm!" – spuneau ei.

Hervé Gourdel a fost răpit, duminică, împreună cu mai mulţi algerieni care însă au fost eliberaţi. Jihadiştii au revendicat răpirea lui printr-un mesaj video. Hervé Gourdel era înconjurat de răpitori, doi bărbaţi care purtau măşti şi erau înarmaţi, şi i-a cerut preşedintelui Francois Hollande să favorizeze eliberarea lui.

Răspunsul Parisului, dupa cum am văzut, a fost ferm : « nicio discuţie, nicio negociere cu răpitorii » a spus şi premierul Manuel Valls.

Franţa face parte din coaliţia internaţională împotriva organizaţiei statului islamic şi a efectuat deja mai multe raiduri aeriene.

Trebuie spus că nu e pentru prima oară că francezii sunt omorâţi în Algeria. În razboiul civil din anii 90, 30 de francezi au fost asasinaţi în această ţară.

În ultimii ani, francezii au fost vizaţi de răpitaori, mai ales în Sahel şi în Siria. Un alt francez, Serge Lazarevic e reţinut in Sahel de aproape trei ani de grupul Al Quaeda în aghrebul islamic.

Clipul video cu Herve Gourdel

Clipul video începe cu imagini cu Francois Hollande la conferinţa de presă în care anunţă participarea Franţei la campania împotriva organizaţiei Statul Islamic. După aceea e prezentat ostaticul, în genunchi, cu mâinile legate la spate, înconjurat de patru oameni înarmaţi şi cu măşti pe faţă. Herve Gourdel spune câteva cuvinte în care vorbeşte de dragostea pentru familia sa.

Unul dintre bărbaţi citeşte apoi un mesaj în care denunţă intervenţia "cruciaţilor criminali francezi" împotriva musulmanilor în Algeria, Mali si Irak.  Bărbatul spune că termenul acordat Franţei pentru a "înceta campania impotriva Statului Islamic" a expirat şi că barbatul va fi ucis pentru a "răzbuna victimele din Algeria" şi că "susţinere a Califatului" proclamat de organizaţia Statul Islamic în regiuni din Irak şi Siria.

După cum scrie agenţia franceză, decapitarea seamănă cu cea a jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotfloff şi a britanicului David Haines.

Herve Gourdel fusese luat ostatic duminică. Luni, grupul islamist ameninţase că il decapiteaza, dacă Franţa nu încetează în 24 de ore loviturile aeriene împotriva pozitiilor organizatiei Statul Islamic.

Răspunsul lui Francois Hollande a venit imediat. « Oricat de gravă este aceasta situatie, noi nu vom ceda în faţa nici unui santaj, în faţa niciunei presiuni, în faţa nici unui ultimatum, oricat de odios, oricât de abject »- a declarat şeful statului francez marti.

Ultimatumul a expirat miercuri dimineaţă. Armata algeriana s-a lansat  intr-o cursa contracronomentru pentru a-l incerca sa il salveze, cu 1500 de soldati,  dupa cum se vede fara rezultat.