Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Indignare în Franța după decapitarea lui Hervé Gourdel

Asasinarea barbară a francezului Hervé Gourdel de către un grup jihadist în Algeria a suscitat reacţii unanime de indignare în Franţa şi pe plan internaţional. Aflat la New York cu ocazia sesiunii anuale a adunării generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, preşedintele François Hollande a declarat că Franţa traversează o încercare dificilă dar că nu va ceda niciodată în faţa şantajului.

Desigur că nu mai era nevoie de încă o victimă pentru ca întreaga comunitate internaţională să conştientizeze care este adevărata natură a Organizaţiei Statul Islamic. Metodele la care recurg jihadiştii, sau pe care le inspiră, se întorc acum împotriva lor întrucît este limpede că ideologia promovată de ei trebuie combătută sub toate formele.

Statele Unite, prin vocea preşedintelui american Barack Obama şi-au exprimat solidaritatea cu Franţa în acest context. La fel şi Uniunea Europeană, se declară "unită în lupta împotriva grupurilor teroriste". Sefa diplomaţiei europene, doamna Catherine Ashton declară într-un comunicat că asasinarea lui Hervé Gourdel este "un afront adus tuturor valorilor şi drepturilor universal recunoscute". Trebuiesc depuse toate eforturile pentru ca vinovaţii să fie traduşi în faţa justiţiei, mai adaugă Catherine Asthon. Parchetul de la Paris a deschis o anchetă de altfel, care va fi realizată în coordonare cu autorităţile algeriene. 

În Franţa, întreaga clasă politică, toate formaţiunile, fie de dreapta fie de stînga denunţă şi condamnă asasinatul. "Intreaga Franţă este alături de familia lui Hervé Gourdel" a spus primul ministru Manuel Valls. Fostul premier François Fillon, şi unul din liderii dreptei,  consideră că în faţa ororii clasa politică franceză afişează o veritabilă "uniune naţională". Lidera Frontului Naţional, Marine Le Pen, deploră şi ea această crimă oribilă dar se întreabă în acelaşi timp dacă strategia Franţei în Irak şi în general în lupta împotriva terorismului este cea bună.     

Agenţiile de presă reamintesc în context că în jur de zece ostatici francezi au fost ucişi în ultimii 30 de ani în diverse regiuni ale lumii, în condiţiile în care Franţa a fost implicată în mai multe operaţiuni militare în special în diverse ţări din Africa.