Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova avertizează UE: Nu revindeți gazul rusesc Ucrainei. În caz contrar întrerupem livrările!

conducta_gaz.jpg

Moscova avertizează UE: Nu revindeți gazul rusesc Ucrainei

Moscova ameninţă statele Uniunii Europene cu întreruperea livrărilor, în cazul revânzării gazului rusesc către Ucraina. Deja Ungaria a suspedat exporturile către Kiev. 

Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a avertizat Europa împotriva oricărei revânzări a gazului rusesc către Ucraina, într-un interviu publicat vineri în presa germană, în aceeaşi zi în care au fost reluate discuţiile dintre Moscova, Kiev şi Uniunea Europeană pe această temă.

"Contractele în vigoare nu prevăd exportul către o parte terţă. Sperăm că partenerii noştri europeni vor respecta acordurile pe care le-am încheiat", a declarat ministrul într-un interviu acordat cotidianului german de afaceri Handelsblatt. "Doar acest lucru poate garanta continuarea livrărilor pentru consumatorii europeni", a precizat oficialul rus.

Aceste declaraţii au loc în timp ce negocierile dintre ruşi, ucraineni şi europeni pe tema livrărilor de gaz rusesc reîncep vineri la Berlin.

Aceste discuţii trilaterale urmăresc rezolvarea contenciosului între Kiev şi Moscova pe tema gazelor şi garantarea livrărilor către UE, care depinde în proporţie de 30 la sută de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz, dintre care jumătate tranzitează Ucraina.

Rusia a întrerupt la jumătatea lui iunie livrările de gaz către Ucraina, care a refuzat creşterea preţului impus de gigantul Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova, şi care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

Radu Dudău, directorul Energy Policy Group spune că aceasta este o nouă formă de presiune a Moscovei la adresa Kievului.

 
Radu Dudău, director Energy Policy Group