Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Creţu: Amânarea raportului MCV e mai degrabă o veste bună

Amânarea raportului MCV este mai degrabă o veste bună, declară la RFI europarlamentarul PSD, Corina Creţu. Asta după ce purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a anunţat că documentul va fi publicat la începutul anului viitor. Corina Creţu crede că ar fi existat riscul ca raportul să fie folosit în plan politic de unele ţări care nu vor România în Spaţiul Schengen.

Corina Creţu consideră că raportul MCV "s-a politizat foarte tare": "Speram ca dezbaterile din Parlamentul European privind discriminările legate de existenţa acestui raport, ştiţi foarte bine că nu există alte ţări care să aibă acest raport, în afară de România şi Bulgaria, nici pentru Croaţia nu s-a admis această chestiune, speram ca aceste dezbateri să fie luate în considerare (...). Din păcate, acest Mecanism s-a politizat foarte tare şi cred că acest lucru este foarte trist".

"Cred că nu ne făceam iluzii, având în vedere dezbaterile care s-au creat în Franţa, bineînţeles în mod nemeritat, în ultima perioadă şi în Marea Britanie legate de lucrători. Cred că nu ne făceam iluzii că s-ar fi luat o decizie favorabilă legată de Schengen pentru România şi Bulgaria. Acum s-ar fi folosit tot în plan politic acest MCV, aşa că mai degrabă aş spune că-i o veste bună amânarea acestui MCV", spune europarlamentarul PSD.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi publicat la începutul anului 2014. Anunţul a venit marţi de la purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray. Iniţial, Bruxelles-ul anunţase că raportul MCV va fi publicat în decembrie anul acesta. Autorităţile române sperau ca documentul să fie prezentat înainte de Consiliul JAI de la sfârşitul anului 2013.

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre amânarea raportului MCV