
Politică
CSAT: Guvernul sau Parlamentul trebuie să intervină pentru restabilirea cadrului legislativ privind datele
Este vorba despre aşa-numita Lege Big Brother şi cea a cartelelor pre-pay. Ambele acte normative încalcă legea fundamentală, a stabilit recent Curtea Constituţională.
După şedinţa CSAT, Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat se arată:
"CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii nr. 82/2012 privind retenția datelor, respectiv a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituțiile abilitate, în condiții de legalitate, a responsabilităților ce le revin în domeniul securității și siguranței naționale", se arată în comunicat.
E dificil să schimbi o lege ce a fost declarată neconstituţională în integralitatea ei, spune la RFI deputatul Varujan Pambuccian, membru în comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. El explică la RFI de ce lege are în schimb nevoie România şi asta cat mai repede.
"Singurul lucru care lipseşte din cadrul legislativ este legea securităţii cibernetice a României care se referă la infrastructurile IT critice. Legea se referă la infrastructura IT a băncilor, a instituţiilor publice etc. Proiectul se află acum în Senat şi va fi în curând lege. E singura componentă care lipsea până acum.
O legea pentru protecţia datelor cu caracter personal avem şi e ok, avem şi o instituţie care se ocupă de aşa ceva, iar legea cu cartele pre-pay a fost declarată neconstituţională în integralitatea ei. Acolo nu ştiu ce mai putem face."
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a mai decis, marţi, ca Guvernul să ia măsuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în acest domeniu.
”Membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice”, se precizează în comunicat.