Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi grea de audieri la Bruxelles: Creţu, Hill, Jourova, Navracsics

corina_cretu_facebook_37635e311f.jpg

Corina Crețu, nominalizată pentru postul de comisar european

Corina Creţu, comisar desemnat pentru politica regională, este audiată în această dimineaţă la Bruxelles. Examenul durează trei ore. Ziua de astăzi va fi grea şi lungă. După amiază, patru alţi candidaţi pentru Comisia Europeană sunt audiaţi, toţi patru ar putea rata testul. În plus, un eveniment insolit a răcit brusc relaţiile între Parlamentul European şi şeful viitoarei echipe de comisari europeni, Jean-Claude Juncker.

Comisia de politică regională  va dori să ştie cum va aborda Corina Creţu reforma Politicii Regionale, aflate în curs.

La fel, ea va fi întrebată cum rezolvă problema lipsei de fonduri pentru anumite proiecte şi transparenţa condiţiilor de accesare a banilor de către statele membre.

Cel mai important aspect al audierilor îl reprezintă însă disponibilitatea candidatului de a lucra în viitor cu Parlamentul European. Aspectele tehnice, deloc anodine, pot fi considerate secundare.

Aplicarea politicii de coeziune în statele din Balcani sau cooperarea cu statele membre pentru adoptarea Contractelor de parteneriat prin care sunt accesate fondurile regionale vor fi întrebări de examen.

Iar după amiază patru audieri pot produce efecte nedorite pentru comisia Juncker. Liberala cehoaica Vera Jourova, desemnată pentru Justiţie, este în pericol de a rata examenul.

La fel, ungurul creştin democrat Tibor Navracsics, desemnat pentru dosarul educaţie, este dat de social-democraţi ca şi respins ; aceştia au fost avertizaţi că grupul politic al lui Navracsics se va răzbuna.

Spaniolul Miguel Arias Cañete şi britanicul Jonathan Hill sunt alţi doi candidaţi cu probleme.

Dar există şi surprize. Cine s-ar fi gândit că suedeza Cecilia Malmstrom, actual comisar european al afacerilor interne, desemnată pentru comerţ internaţional în viitoarea echipă, ar putea avea probleme?

Liberala Malmström, mergând pe linia cunoscută din actuala Comisie, a fost pusă în dificultate de şeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr, un german cu viziuni mai conservatoare. Privind viitorul Acord de Liber Schimb cu Statele Unite, Selmayr a modificat un document redactat  de Malmström în atenţia eurodeputaţilor, făcând-o pe aceasta să pară inconsecventă.

Eurodeputaţii au aflat repede cine a stat la baza modificărilor şi printr-un vot, care în mod normal nu-şi avea locul, Malmström a fost totuşi confirmată marţi 30 septembrie  în poziţia de comisar european; afacerea a creat însă un climat de neîncredere fără precedent între Parlament şi viitoarea Comisie.