Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Creţu, avizată pozitiv de comisia REGI din PE

corina_cretu_avizata_pozitiv_de_comisia_regi_din_pe.jpg

Corina Creţu, în PE (Foto: Reuters/Yves Herman)

Corina Creţu a primit miercuri aviz pozitiv din partea Comisiei REGI din Parlamentul European pentru postul de comisar pentru Politică Regională. Audierea sa a durat aproape trei ore şi jumătate. Corina Creţu declară că deviza sa principală este de a ajuta statele membre să cheltuiască banii, nu să le penalizeze.

Corina Creţu se declară "un susţinător" al strategiilor macroregionale, întrucât ele "încurajează statele membre să lucreze împreună", dar precizează că iniţiativa privind aceste strategii trebuie să vină de la state.

"Vă reamintesc că strategia Dunării a pornit de la o scrisoare comună a premierilor din România şi Austria, care a fost adresată Consiliului, la care s-au raliat toate celelalte ţări şi practic acum avem o strategie care funcţionează foarte bine", a răspuns Corina Creţu, întrebată de un europarlamentar cum va sprijini strategiile macroregionale.

"Autorităţile locale din aceste regiuni trebuie implicate, pentru că ele ştiu cel mai bine care sunt răspunsurile la nevoile pe care le au. Nu cred că noi de la Bruxelles ştim ce se întâmplă în Slovacia, să putem gestiona problemele de pe Dunăre sau din Marea Ionică sau din Marea Baltică. Noi suntem facilitatori, acordăm asistenţa tehnică necesară, dar răspunderea punerii în practică a acestor strategii este a statelor membre", spune comisarul desemnat pentru Politică Regională.

Corina Creţu afirmă că datoria Comisiei Europene este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă, întrucât cele mai multe erori în absorbţia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativă.

Întrebată despre problema statelor cu absorbţie redusă, ea a precizat că în unele state membre care nu au ajuns la o absorbţie de 50% au existat "multe dificultăţi" în perioada 2007-2012, dar în ultimii ani, situaţia s-a îmbunăţit.

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Creţu spune că o consideră "o măsură excepţională, care nu ar putea veni ca o surpriză, care ar fi la capătul unui proces foarte lung, în care statul membru este avertizat că trebuie să facă nişte paşi importanţi pentru reforme structurale".

 

"Prejudecăţile" Marii Britanii

 

Majoritatea britanicilor are prejudecăţi privind cheltuirea banilor publici, mai declară Corina Creţu, întrebată de un europarlamentar britanic cum poate justifica atribuirea unor fonduri pentru centre de fitness.

Europarlamentarul britanic Bill Etheridge, de la Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, a întrebat-o pe Corina Creţu cum poate justifica alegătorilor săi din regiunea West Midlands, confruntată cu multe probleme, cheltuirea banilor europeni pentru centre de fitness.

"Ne va fi foarte uşor să explicăm celor din circumscripţia dumneavoastră faptul că ei înşişi au beneficiat de programe de reconversie profesională în urma dezindustrializării masive. Ştiu că este una dintre puţinele regiuni din Marea Britanie care se încadrează în cadrul regiunilor mai puţin dezvoltate", a răspuns comisarul desemnat.

"Sunt exemple, centre de fitness, terenuri de golf care au fost plătite cu bani europeni în zone în care nu există nici toalete publice, în zone în care e nevoie de locuri de muncă şi în care nu ne permitem luxul-sigur că ne dorim cu toţii să mergem la centre de fitness-dar nu ne permitem luxul să finanţăm din bani europeni aceste lucruri, pentru că sunt nevoi mult mai mari ale milioanelor de oameni care sunt şomeri, ale milioanelor de oameni care au nevoie de aceşti bani şi din acest punct de vedere îmi va face mare plăcere să vin la dumneavoastră şi să încercăm să schimbăm aceste prejudecăţi ale majorităţii celor din Marea Britanie, din păcate, în legătură cu cheltuirea banilor publici", afirmă Corina Creţu.