Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Examenele echipei Juncker: Creţu confirmată, alţi candidaţi în pericol

cretu.jpg

Corina Creţu, în PE (Foto: Reuters/Yves Herman)

Corina Creţu a fost confirmată în funcţia de comisar european al politicii regionale în urma unui examen care a durat trei ore. Alţi candidaţi au însă viaţa mai complicată.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaeala Gherghişan

Trei ore de întrebări şi răspunsuri tehnice în cadrul audierii din comisia de Politica Regională a Parlamentului European pe parcursul cărora Corina Cretţu a dovedit că şi-a învăţat lecţia.

Regiunile ultraperiferice, regiunile macroeconomice, accesul la finantare europeana, lupta împotriva fraudei, întârzierile de plati pentru politica de coeziune, iata doar câteva dintre subiectele abordate.

Doamna Creţu a subliniat de mai multe ori că este mai importantă întărirea unei capacităţi administrative în ţările unde aceasta este slabă, decât fondurile în sine; acestea, în lipsa administraţiei competente, nu reuşesc să fie atrase. Este cazul României.

Ea a regretat în cel puţin doua rânduri faptul că extinderea UE se va opri acum pentru o perioadă de minim cinci ani, aşa cum a explicat preşedintele viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker.

Corina Creţu a fost însă prea evazivă privind recuperarea enormei întârzieri de plăţi privind fondurile de coeziune (24 de miliarde de euro în aşteptare de plată).

De altfel, creştin-democraţii din comisia parlamentară care a audiat-o au găsit că ea are "cunoaștere aprofundată a dosarelor, dar că a venit cu foarte puține idei concrete de îmbunătățire".

Ce-i drept, doamna Creţu a răspuns acestor îngrijorări spunînd doar că va ridica problema în colegiul de comisari.

Miguel Arias Cañete şi conflictele de interese

Candidatul la funcţia de comisar european al Acţiunilor climatice şi Energiei este acuzat de diferite grupuri de a avea legături prea apropiate cu industria petrolului.

În plus, în declaraţia de averi făcută în atenţia Parlamentului European, el a uitat să menţioneze un salariu încasat înainte de  2011 de la Partidul Popular spaniol. Rectificarea a fost făcută pe ultima sutăp de metri.

Diferite manifestaţii de protest, organizate de deputaţi europeni şi organizatii non-guvernamentale,  au avut loc în incinta Parlamentului European înainte de audierea lui Cañete spaniolul conflict de interese. O petiţie împotriva nominalizării sale a circulat pe internet.

Audierea va debuta miercuri seară într-un climat tensionat, mai ales ca portofoliul său este foarte sensibil. Liberalii l-au avertizat deja că vor trebui să se convingă de determinarea sa privind acţiunile climatice. Acesta este un semn mai degrabă negativ.

Tot miercuri seară, audierea candidatului ungur Tibor Navracsics, extrem de controversat si el, se arata interesantă.

Jonathan Hill: britanicul care plăteşte borcanele sparte

Relaţiile sint mai degrabă neprietenoase şi între Bruxelles şi Londra şi asta, se spune la Bruxelles, doar din cauza atitudinii recente a premierului David Cameron.

Blocînd diferite proiecte europene şi încercînd de altfel şi o blocare a lui Jean-Claude Juncker în drumul său către şefia Comisiei Europene, Cameron se aştepta ca persoana pe care o va propune pentru funcţia de comisar european să aibă viaţa grea.

Lord Hill, desemnat pentru portofoliul stabilitatii financare, şi-a început audierea în limba franceză, creînd o adevărată surpriză...

Şi apoi ?

Audierile tuturor candidaţilor din echipa Juncker de către eurodeputaţi  se încheie pe 7 octombrie. A doua zi, se vor reuni grupurile politice pentru negocieri de ultim minut când unii candidati aflaţi pe muchie de cuţit ar putea fi salvaţi.

Trebuie ştiut că în baza unei coaliţii între cele două grupuri principale ale Parlamentului European, creştin-democraţii şi social-democraţii, candidaţii de stânga sau de centru dreapta sint puşi la adăpost. Liberalii pot fi însă în pericol.

Parlamentul European nu poate adopta sau respinge echipa lui Juncker decât integral şi asta în cadrul votului programat pentru 22 octombrie la Strasbourg.

Dacă un candidat primeşte un aviz negativ de la comisia de specialitate care l-a audiat, el fie este retras şi înlocuit, fie i se schimbă portofoliul.