Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Start campaniei electorale în R.Moldova

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

 La Chișinău au început pregătirile pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În cursa se pot înscrie 41 de concurenți electorali. Ei pot să-și depună actele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală în perioada 3-29 octombrie. Între timp, datele unui sondaj IMAS arată că în viitorul Legislativ ar accede doar cinci formațiuni politice – Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal. Șanse să obțină mandat de deputat în legislativ are și un controversat om de afaceri.

Întrunită în prima ședință din campania pentru alegerile parlamentare, Comisia Electorală Centrală a aprobat miercuri Regulamentul privind reflectarea campaniei în mass-media din R.Moldova. În termen de trei zile de la data înregistrării concurentului electoral, vor fi stabilite locurile de afișaj electoral și localurile pentru desfășurarea întâlnirilor cu alegătorii. Agitația electorală se va încheia cu două zile înainte de ziua scrutinului. Potrivit legislației electorale, dreptul de a desemna candidaţi pentru alegeri îl au partidele, blocurile electorale, dar și cetățenii moldoveni care îşi înaintează propria candidatură.

Între timp, cetățenii moldoveni, aflați în străinătate se pot înregistra prealabil on-line până la 20 octombrie. Datele obţinute prin intermediul aplicaţiei vor permite autorităților să propună un număr şi o amplasare a secţiilor de votare necesare şi suficiente în străinătate pentru asigurarea dreptului de vot al cetăţenilor moldoveni.

”Alegerile din 30 noiembrie importante pentru destinul țării”

Prezent la un seminar organizat de Comisia Electorală Centrală, premierul Iurie Leancă a declarat că de felul cum va decurge campania electorală,”vom fi judecaţi de cetăţeni şi de partenerii externi” .”Scrutinul parlamentar va fi foarte important pentru destinul țării. Alegerile din 30 noiembrie reprezintă un test al maturităţii societăţii noastre. De felul în care va decurge campania electorală, corectitudinea şi neimplicarea resurselor administrative, vom fi judecaţi de către cetăţenii din Republica Moldova şi de către partenerii noştri. De asta va depinde foarte mult asistenţa politică, financiară şi la nivel de expertiză acordată de partenerii noştri. Va fi judecat nu un partid, nu o formaţiune politică, ci ţara, instituţiile statului, în ce măsură sunt capabile să asigure alegeri corecte şi obiective”, susține premierul moldovean.

Pentru prima dată, Guvernul R.Moldova a alocat resurse financiare pentru desfăşurarea scrutinului. ”Astfel, 30 de milioane de lei au fost oferiți pentru asigurarea secțiilor de vot cu 4200 de computere.După desfăşurarea alegerilor locale din 2015, computerele vor fi transmise Ministerului Educaţiei şi instituţiilor de învăţământ. Alte două milioane de lei au fost acordate pentru dotarea secțiilor de vot cu urne şi cabine de vot noi, uniforme, care vor fi transmise la balanţa primăriilor”.

Secțiile de vot, dotate cu internet

Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, toate secţiile de votare vor fi dotate cu internet. Preşedintele CEC s-a referit şi la Registrul de Stat al alegătorilor - sistem informațional unic de evidență a electoratului care va pune la dispoziție o bază de date corectă și completă a alegătorilor, inclusiv a cetățenilor cu drept de vot, aflați peste hotare. La alegerile din 30 noiembrie cabinele și urnele de vot vor fi noi, promite președintele Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Sondaj: Cinci partide politice în Parlament

Cu doar o zi înainte de începerea campaniei electorale, Institutul de Marketing și Sondaje IMAS a lansat un studiu care relevă că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri Partidul Comuniștilor ar obține 23 la sută din voturile alegătorilor, Partidul Liberal Democrat ar avea aproape 19 la sută, fiind urmat de Partidul Democrat cu peste 10 la sută. În parlament ar putea accede și formațiunea condusă de Renato Usatâi care are mai multe afaceri în Rusia. Partidul său ar acumula mai puțin de 7 la sută. Și Partidul Liberal ar trece pragul electoral, cu peste 6 procente.

Sondajul IMAS s-a desfăşurat în perioada 5-22 septembrie pe un eşantion de 1 032 de persoane cu o marjă de eroare de 3 la sută.

Mai mulți comentatori, dar și politicieni de la Chișinău se așteaptă ca actuala campanie electorală să fie”murdară”. ”Conflictul nu va fi între comuniști și partidele pro-europene. Unii actori politici,  fiind oamenii Moscovei lansează critici legate de corupție, iar acest lucru va tulbura și mai mult apele. Aceste tensiuni vor turna gaz pe foc si vor face campania destul de incendiară”, spunea într-un interviu la RFI, Corneliu Ciurea, expert IDIS ”Viitorul”.

 
Material realizat de corespondenta RFI la Chișinău Valeria Vițu