Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov, pe primul loc la alegerile din Bulgaria

boiko-borisov11.jpg

Fostul premier bulgar Boiko Borisov

Rezultatele de la exit-polluri au confirmat în linii mari prognozele preelectorale. Învingător cu 33% este partidul ex-generalului Boiko Borisov „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” - GHERB. Pe locul doi – cu numai 16% se află Partidul socialist urmat de fostul său partener la guvernare Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul turc, cu aproape 15%.

Potențialii parteneri ai lui Borisov din Blocul reformator de centru-dreaptă au obținut 9%. Partidul populist „Bulgaria fără cenzură” condus de ziaristul Barekov – 6% ca și naționaliștii moderați din Blocul patriotic. Ultranaționaliștii din „Ataka” au între 4 și 5%. La pragul parlamentar de 4% este partidul ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov, desprins din PSB. Participarea la vot a fost sub 47%.

Au fost semnalate mai multe cazuri de comerț cu voturi. Deschiderea unui număr record de secțiuni în străinătate a favorizat partidul turc și formațiunile proeuropene.

Se conturează un parlament fragmentat și tratative complicate pentru formarea unei coaliții. Deciziile nepopulare ale guvernului interimar considerat garnitura nr.2 a lui GHERB a transferat, se pare, un număr de 25-30 de mandate de la învingător spre partidele mici. Alegătorii au căutat schimbarea prin aceste partide.

Borisov a respins o eventuală colaborare cu partidul turc în pofidă zvonurilor despre existența unei înțelegeri neformale cu liderul turc Mestan care a și căpătat în spațiul public denumirea de coaliția „BOSTAN”. Mestan a declarat că având în vedere criza în care se află țara, orice guvern se va bucura timp de 300 de zile de sprijinul partidului său.

Borisov a dat semne că ar prefera să guverneze cu „Blocul reformator” – coaliția care unește rămășițele fostei UFD, mișcarea centristă „Bulgaria cetățenilor” a ex-comisarului Meglena Kuvena și un grup de disidenți din partidul turc.

Ex-generalul a jurat că partidul său va participa la guvernare numai în cadrul unei coaliții stabile dar nu și sub formula guvern de experți de genul celui condus de Plamen Oreșearski.

Cu mare interes este așteptat rezultatul votului preferențial care va putea modifica într-un mod radical ordinea pe listele de deputați. Cu 7% din voturile exprimate pentru partidul respectiv cel pus în ultimul loc î-l va putea surclasa pe fruntașul listei. Jumătate din participanții la vot și-au exercitat dreptul de a vota preferențial.

În pofida interdicțiilor, mai multe medii au anunțat în cursul zilei rezultatele unor anchete neoficiale sub forma de clasamente de căntece, temperatura la sediile de partid dar și de categorii de prostituate – cazul agenției Frognews.