Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conferinţa Geneva 2, fără Opoziţia siriană?

Conferinţa de pace Geneva 2, ce vizează pacea în Siria şi care este programată pentru noiembrie, s-ar putea ţine fără prezenţa Opoziţiei siriene la masa negocierilor. Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a Opoziţiei care cere plecare de la Damasc a lui Bashar al-Assad, a anunţat duminică faptul că nu va participa la conferinţa de pace.

"CNS, care este cel mai mare bloc politic din cadrul Coaliţiei, a adoptat decizia fermă (...) de a nu merge la Geneva, date fiind circumstanţele actuale" pe teren în Siria, a declarat telefonic pentru AFP Georges Sabra, liderul Consiliului.

Formaţiunea a ameninţat chiar cu retragerea din Coaliţia împotriva regimului sirian în cazul în care aceasta va avea reprezentanţi la reuniunea din noiembrie. "Acest lucru înseamnă că (CNS) nu va rămâne în interiorul Coaliţiei dacă aceasta va participa", a adăugat el. Coaliţia a stabilit drept condiţie comună a participării la o asemenea conferinţă de pace plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Consiliul Naţional Sirian îşi menţine astfel poziţia fermă de refuzare a oricărei negocieri de pace, înainte de plecarea lui al-Assad de la putere. Formaţiunea îşi arată şi nemulţumirea faţă de comunitatea internaţională, care ezită să intervină militar pentru înlăturarea de la putere a regimului de la Damasc, contestat încă din aprilie 2011. În conflictul armat izbucnit între forţele militare guvernamentale şi cele ale Opoziţiei, şi-au pierdut viaţa până acum cel puţin 110.000 de persoane.

Context: Rusia şi Statele Unite doresc să convoace la jumătatea lui noiembrie o conferinţă internaţională de pace privind Siria, cunoscută sub numele de Geneva 2, cu scopul de a găsi o soluţie politică la conflict.

CNS, din cadrul căreia face parte influenta mişcare Fraţii Musulmani din Siria, a fost liderul opoziţiei împotriva regimului al-Assad, după care a inclus, în urma unor eforturi, în noiembrie 2012, noi grupări, formând Coaliţia naţională a opoziţiei.