Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipa Juncker: Mogherini criticată, Navracsics respins...

jean-claude-junker.jpg

Preşedintele viitoarei Comisii Europene Jean Claude Juncker

Audierile viitorilor comisari europeni au continuat luni 6 octombrie la Bruxelles. Italianca Federica Mogherini, viitor ministru de externe al UE și vicepreședintă a Comisiei Europene, a fost criticată de centru dreapta europeană. Ungurul Tibor Navracsics nu va putea avea portofoliul educației. Slovena Alenka Bratusek n-a convins pe nimeni.

Luni a fost ziua audierilor celor care au fost desemnați în funcția de vicepreședinți ai viitoarei echipe conduse de Jean-Claude Juncker.

Federica Mogherini a avut o prestație aproape impecabilă. Mult diferită de predecesoarea sa Cathy Ashton, Mogherini, pe care din simpatie am avea tendința s-o numim pur și simplu Federica, schimbă reprezentarea UE în exterior.

Elegantă, tânară (are 41 de ani), mamă a doua fetițe, ministru de externe al Italiei, deținătoare a unui master în islam, Federica este competentă. Și ea a adus răspunsuri pertinente.

Vecinătatea sudică și estică a UE, Organizația Statului Islamic, Siria, Rusia, relația cu SUA, Mogherini și-a explicat viziunea în mod coerent. Și a pus punctul pe "i": problemele de securitate care vor trebui reglate rapid sunt cele din Europa, iar Organizația Statul Islamic este în primul rând periculoasă pentru musulmani.

Dar Mogherini este social-democrată, or guvernele de centru-dreapta au acceptat cu greu nominalizarea sa, de aceea unii dintre deputați au criticat-o. Cei de centru-dreapta au găsit că răspunsurile sale la criza ucraineană sunt prea vagi.

La fel, ei i-au amintit că până nu de mult, relațiile Italiei cu Rusia erau prea apropiate, deși între timp ea a precizat că Vladimir Putin nu mai poate fi un partener.

Într-un comunicat de presă, referindu-se mai ales la criza din Ucraina,  eurodeputatul PPE Cristian Preda explică însă faptul că "UE nu-și mai poate permite o performanță slabă în politica externă".

Între timp, la ora la care Mogherini era audiată s-a aflat și verdictul în cazul ungurului Tibor Navracsics, audiat săptămâna trecută şi considerat părtaş la redactarea controversatei legi a presei în Ungaria. Acesta poate fi comisar european, dar nu poate avea portofoliul educaţiei. Liberalii europeni au votat împotriva sa.

În fine, tot luni la Bruxelles era audiată şi slovena Alenka Bratusek, vicepreşedinte desemnat al Comsiei Europene, foarte contestată pentru a se fi nominalizat singură în poziţia aceasta. Un vot în ceea ce o priveşte a fost amânat.

Dar spaniolul de centru dreapta Miguel Arias Cañete, despre care se credea că va fi respins, a fost salvat printr-un vot luni seara. El era unul dintre cei mai contestaţi candidaţi.

Iar astăzi se hotărăşte soarta francezului socialist Pierre Moscovici, legata de cea a lui Cañete printr-un şantaj politic exercitat de eurodeputaţii PPE asupra social-democraţilor. Moscovici, în ciuda unei prestaţii decente săptămâna trecută pentru portofoliul economiei, a fost nevoit să răspundă în scris unui chestionar suplimentar.

În fine, tot astăzi are loc audierea vicepreşedintelui celui mai important al echipei, mâna dreapta a lui Juncker, olandezul Frans Timmermans.

Acesta nu a fost desemnat doar să îl ajute pe Preşedintele Juncker ci să supervizeze întreaga activitate a Comisiei Europene. Lui îi revine, printre multe altele, şi dosarul monitorizării României şi a Bulgariei (faimoasele rapoarte MCV).

În mod excepţional, el va fi audiat de preşedinţii tuturor grupurilor politice din Parlamentul European.

Audierile se sfârşesc astfel la Bruxelles, votul final este asteptat pentru 22 octombrie, la Strasbourg.