Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Parlament fragmentat, Guvernul de coaliție se naște greu

boiko.jpg

Liderul GHERB Boiko Borisov

Un parlament fragmentat, cu 8 partide, și nenumărate probleme în fața formării unui guvern clasic de coaliție – aceasta este imaginea generală în urma alegerilor anticipate de duminică. În căutarea unei alternative la partidele care au guvernat în ultimii 8 ani, o mare parte din alegătorii au votat cu partidele mici.

GHERB al ex-generalului Borisov a obținut victoria cu 32% dar este la 35 de mandate distanță de simpla majoritate și va avea nevoie de cel puțin doi parteneri printre cele 5 partide mici, mai puțin „Ataka”. De menționat că în urmă intrării în parlament a unui număr record de partide și coaliții, învingătorul are cu 14 mandate mai puțin fața de cele obținute în alegerile din 2013 în care a avut cu 2% mai puține voturi.

Cu 15%, foștii comuniști au suferit cea mai grea înfrângere pe toata durată tranziției. Pentru prima dată PSB va avea 40 de mandate în parlamentul cu 240 de locuri. Partidul a devenit victima propriilor feodali care au luptat sub lozinci populiste de stângă pentru putere și îmbogățire personală.

În alegerile de duminică partidul turc și-a majorat numărul de deputați și a fost cât pe aici să devină a doua forța politică.

Blocul reformator de centru-dreaptă, cu aproape 9%, a urcat până la locul 4, urmat de Blocul patriotic și de     Bulgaria fără cenzură cu 7, respectiv 6%. „Ataka” printr-un adevărat miracol a reușit să se mențină pe linia de plutire. A fost singurul partid care a adoptat poziții net proruse și antieuropene. ABV al ex-președintelui Părvanov a trecut cu greu pragul de 4%.

După ce aseară a exlus orice colaborare cu socialiștii, azi ex-generalul Borisov a anunțat că va trebui să înceapă cu ei tratativele prin care va căuta sprijin pentru un guvern minoritar. Borisov a respins formula guvern de experți de genul celui condus de Plamen Oreșearski.

Liderul Blocului reformator, Radan Kănev, a avertizat la rândul său că acceptă colaborarea cu GHERB însă nu cu Borisov prim-ministru. Identica este poziția „Bulgariei fără cenzură”.

Dispuși de a colabora cu GHERB se pare sunt naționaliștii moderați din Blocul patriotic și ABV al ex-președintelui Părvanov în total cu 30 de deputați. Partidul turc, cu 35 de deputați, a dat semne că va putea sprijini pe o perioada de cel puțin 300 de zile un guvern condus de Borisov.

În acest mod Borisov a primit lumina verde pentru a forma un guvern minoritar - formula care a fost aplicată de el în urmă alegerilor de la 2009. Atunci însă GHERB a avut 117 nu 85 de deputați.

Unul din liderii partidului, Rumiana Băcivarova, a avertizat că nu poate fi luată în calcul o varianta fără Borisov prim-ministru. GHERB însă va încerca să-și asigure voturile a cel puțin 121 de deputați – majoritate simplă la limită.