Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kievul cere sprijinul OSCE, inclusiv în ancheta privind tragedia aviatică din iulie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa să trimită 1.500 de observatori care să completeze misiunea internațională de supraveghere a armistițiului convenit pe 5 septembrie între guvernul de la Kiev și separatiștii proruși. Aceasta la scurt timp după ce armata ucraineană și separatiștii proruși au convenit din nou asupra unei încetări complete a tuturor ostilităților, fără nicio excepție, după violenţele de săptămâna trecută.

În prezent OSCE are în Ucraina 80 de observatori. Proiectul misiunii de monitorizare a respectării armistițiului include și folosirea unor drone puse la dispoziție de statele membre ale OSCE, două aparate de acest fel aflându-se deja în Ucraina. Potrivit Kievului însă, ar fi nevoie de cel puțin 29 de drone pentru a se putea realiza un control efectiv asupra zonei de conflict. Aceasta pentru că, în ciuda înţelegerii de pe 5 septembrie şi memorandumului din 20 septembrie, ce prevede crearea unei zone tampon demilitarizate pe o porțiune de 15 kilometri de o parte și de alta a liniei frontului, armistiţiul a fost încălcat. Delimitarea acesteia a început deja şi e realizată în prezenţa reprezentanţilor OSCE, ai Ucrainei și Rusiei.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, a transmis misiunii OSCE  dovezi privind "agresiunea" rusă în estul Ucrainei. « Aceste crime sunt susţinute şi încurajate de Moscova », a acuzat ministrul ucrainean în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii OSCE. Aceştia ar fi promis că aceste informaţii vor fi folosite pentru a se "prezenta întregii lumi adevărul". La rândul său, Serviciul Ucrainean de Securitate a cerut sprijinul OSCE "pentru a investiga crimele împotriva umanităţii din estul Ucrainei», între care şi atacul asupra avionului MH17 al companiei Malayesia Airlines, soldat cu 298 de morţi. "Anchetatorii ucraineni şi partea olandeză trebuie să se deplaseze la locul accidentului, pentru a găsi fragmente ale rachetei de tip Buk",  care a doborât la 17 iulie în estul Ucrainei avionul.