Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Buga, noul ambasador în Statele Unite

iulian-buga-propus-functia-ambasador-al-romaniei-sua-surse.jpg

Iulian Buga, noul ambasador in Statele Unite

România are un nou ambasador în Statele Unite, post vacant din data de 21 mai. Aceasta după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind acreditarea lui Iulian Buga în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

Diplomatul de carieră Iulian Buga a ocupat din 2009 până recent postul de ambasador al României în Irlanda, dar a fost rechemat de Preşedinţie. Imediat după, Ministerul de Externe l-a propus ca ambasador în Statele Unite, iar în iunie a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare de politică externă. El a mai fost secretar de stat în Ministerul de Externe în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007 şi a coordonat Direcţia America de Nord din Ministerul de Externe între 1999-2001.

Totodată, Iulian Buga a deţinut şi postul de consul general al României la Los Angeles şi un post de consilier la Ambasada de la Washington. De altfel, Iulian Buga a mai fost propus şi în 2007 pentru ocuparea postului de ambasador la Washington de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, însă preşedintele Băsescu nu a acceptat la acel moment nominalizarea.

Numirea are şi aprobarea Washingtonului: şeful diplomaţiei române a spus că în cadrul întâlnirii cu secretarul american de Stat, John Kerry, la cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale a ONU au fost discutate diverse aspecte ale relaţiei bilaterale, precum Parteneriatul Strategic, includerea României în programul Visa Waiver şi numirea noilor ambasadori în cele două ţări. "Am primit agrementul oficial al Guvernului american pentru ambasadorul Iulian Buga, care va putea să-şi preia foarte repede atribuţiunile", a precizat Titus Corlăţean.

Postul de ambasador al României la Washington este vacant de pe 21 mai, când preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de rechemare a lui Adrian Cosmin Vieriţa. Să mai spunem că numirea vine în contextul în care surse citate de HotNews spun că premierul Victor Ponta va pleca duminică într-o vizită oficială în Statele Unite, dacă Washingtonul va depăşi blocajul legat de buget şi plafonul de îndatorare. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu ar plănui o vizită la Washington până la sfârşitul anului, mai spun surse citate de acelaşi site.