Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe ofensiva terestră împotriva grupării Statul Islamic? SUA nu se mai opun, Turcia ezită

kobane.jpg

Militant al grupării Statul Islamic, lângă un steag al jihadiştilor (FOTO: REUTERS/Umit Bektas)

SUA au recunoscut pentru prima dată că raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru a opri asaltul grupării teroriste Statul Islamic asupra oraşului sirian strategic Kobane. „Sunt necesare trupe siriene sau irakiene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Concomitent, Franţa a salutat planul premierului turc de creare a unei zone demilitarizate la frontiera turco-siriană, soluţie pe care Casa Albă anunţă că... nu o studiază în prezent.

SUA sugerează o posibilă începere a operaţiunilor militare terestre împotriva grupării SI. Ar fi o nouă etapă a acestui război purtat de coaliţia internaţională împotriva jihadiştilor, luptele rezumându-se până acum la atacarea pe cale aeriană a poziţiilor controlate de gruparea SI.

„Raidurile aeriene nu sunt suficiente pentru salvarea oraşului sirian Kobane”, a admis pentru prima dată Pentagonul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, amiralul James Kirby. "Sunt necesare trupe competente - din rândul opoziţiei siriene sau al forţelor guvernamentale irakiene - pentru învingerea organizaţiei teroriste", adaugă oficialul citat.

Pe de altă parte, Franţa vede o altă soluţie pentru stoparea avansului jihadiştilor: preşedintele Francois Hollande a declarat miercuri că susţine crearea unei zone demilitarizate între Siria şi Turcia pentru primirea şi protejarea refugiaţilor, după o conversaţie pe care şeful statului francez a avut-o cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Din partea Ankarei, însă, este încă o acţiune ce va fi cu siguranţă pusă la îndoială pe plan internaţional. Turcia a fost criticată pentru pasivitatea sa, în condiţiile în care extremiştii au preluat deja o parte din oraşul sirian de la frontieră Kobane, iar Parlamentul turc a aprobat săptămâna trecută un proiect esenţial al Guvernului. Acesta autorizează armata turcă să intervină aerian şi terestru, în Siria şi Irak, împotriva grupării Statul Islamic.

Până acum, însă, tancurile şi trupele turce au rămas mobilizate la graniţă, la doar câteva sute de metri de localitatea strategică siriană Kobane, asediată de trei săptămâni de jihadişti.