Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soluţii pentru Siria: Geneva II, organizată pe 23 noiembrie

Conferinţa Geneva II, unde comunitatea internaţională speră să găsească o soluţie pentru conflictul din Siria, va avea loc la 23 noiembrie, anunţă Liga Arabă, citată de AFP şi Mediafax. Miza cea mai importantă rămâne convingerea reprezentanţilor Opoziţiei siriene să participe la această reuniune.

Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă la Cairo, după o întâlnire cu emisarul pentru Siria al ONU şi Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi. Acesta a refuzat până în prezent să comunice data acestui summit, afirmând că ea va fi anunţată la încheierea turneului său regional început sâmbătă la Cairo.

El le-a spus jurnaliştilor că va merge apoi în Qatar şi Turcia - care susţin opoziţia -, în Iran, aliat regional al regimului lui Bashar al-Assad, în Siria şi apoi la Geneva pentru a se întâlni cu reprezentanţi ruşi şi americani, aflaţi la originea acestui proiect de conferinţă.

Profund divizate, facţiunile opoziţiei siriene urmează să decidă săptămâna viitoare dacă vor participa la conferinţa de pace, iar semnele nu sunt bune. Recent, Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a Opoziţiei, a anunţat că nu va participa la conferinţă, în condiţiile menţinerii lui Bashar al-Assad la putere.

Cel puţin 110.000 de oameni au murit în Siria, de la începerea conflictului sirian, în martie 2011.