Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Victor Ponta a fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe între 1997 și 2001"

ponta.jpg

Traia Băsescu: "Victor Ponta a fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe între 1997 și 2001"

"Victor Ponta a fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe între 1997 și 2001" -  este ceea ce a dezvăluit președintele Traian Băsescu, invitat luni seară la Realitatea TV.  Șeful statului a prezentat mai multe documente în sprijinul afirmației sale.

Primul argument invocat de Traian Băsescu este ascensiunea fulgerătoare a lui Victor Ponta la sfârșitul anilor 90.  Victor Ponta a terminat Facultatea de Drept în 1995 iar până în 1998 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București. În 1998 devine însă  procuror la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție iar din 2000 este coordonator al Biroului de Combatere a spălării banilor.

Șeful statului a intrat apoi într-o demonstrație complicată, prin care a vrut să arate că fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, a încercat să îl acopere cât a putut pe Victor Ponta. Astfel, anul trecut, Meleșcanu ar fi inițiat o Hotărâre de Guvern prin care secretul de stat se extindea și asupra foștilor ofițeri SIE, chiar și după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă.  În mod normal, hotărârea ar fi trebuit să treacă prin CSAT, dar Traian Băsescu spune că Premierul a ocolit CSAT-ul pentru că știa că președintele o va respinge.

Șeful statului spune că și-a pierdut încrederea în Teodor Meleșcanu după această manevră. Ce riscă acum Victor Ponta, dacă se dovedește că afirmația șefului statului e adevărată ? Chiar Traian Băsescu dă de înțeles că nu vor fi consecinte grave.. « Ceea ce spun nu e nici o bombă, e o realitate, Victor Ponta nu are decât să recunoască, eu i-am făcut un bine » - a conchis presedintele.