Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Scandalul ofiţerului acoperit afectează credibilitatea externă a României

Credibilitatea României are de suferit enorm, din cauza scandalului legat de ofiţerul acoperit din cursa prezidenţială. O spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El afirmă că declaraţiile lui Traian Băsescu nu l-au convins, în absenţa unor dovezi concrete.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut luni seară la Realitatea TV că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001.

Kelemen Hunor e sceptic: "Am mai multe întrebări decât răspunsuri. Băsescu spune că e, premierul spune că nu e. Sigur, Băsescu aseară nu a arătat dovezi sau aşa am înţeles, că nu am văzut eu emisiunea. Un Monitor Oficial nu este o dovadă şi nişte deducţii cât de cât logice nu arată mare lucru".

"Am mai multe întrebări. Preşedintele Băsescu a spus acum cam patru-cinci săptămâni că ştie cine e. De ce nu a zis atunci? De două ori a fost bun Victor Ponta pentru funcţia de premier, atunci ştia, nu ştia? (...) Nu sunt de acord ca serviciile secrete să aibă ofiţeri în Parlament, în politică, în justiţie şi în instituţiile democratice, care nu au atribuţii în acest domeniu", declară liderul UDMR.

 

Nelămuriri în Occident

 

În opinia lui Kelemen Hunor, credibilitatea României are de suferit: "O altă întrebare, cum arată credibilitatea României, după această seară sau după aceste săptămâni, pentru că preşedintele acum vreo patru-cinci săptămâni a zis că el ştie, dar nu spune şi va spune când crede că trebuie spus acest lucru. Cum se uită lumea la noi, cum se uită aliaţii noştri de la NATO, din Uniunea Europeană şi din celelalte capitale, nu numai de la Washington şi de la Bruxelles, la România, în aceste condiţii, când se dezbate un subiect despre ofiţeri acoperiţi, neacoperiţi, foşti ofiţeri acoperiţi, spune preşedintele la sfârşit de mandat, nu a zis când poate trebuia să spună, dacă a aflat şi dacă avea dovezi. Deci eu cred că din păcate, credibilitatea României a avut de suferit şi va avea de suferit după această campanie enorm de mult, enorm de mult".

Întrebat dacă l-au convins afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, liderul UDMR a răspuns: "Pe mine niciodată nu m-au convins afirmaţiile de acest gen, făcute într-o campanie electorală şi fără dovezi concrete. Care e dovada concretă? Probabil că nişte documente, dar nici nu ştiu cum ar trebui să arate acele documente de la acel serviciu unde se presupune că ar fi fost cineva ofiţer acoperit (...). Eu cred că este doar o temă politică extrem de interesantă şi extrem de palpitantă, dar în acelaşi timp, o temă care sigur că va provoca foarte multe nelămuriri pe plan extern şi acest lucru este din punctul meu de vedere mult mai important decât ceea ce spune la televizor unul sau altul".

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scenariul Ponta-ofiţer acoperit, avansat de preşedintele Traian Băsescu