Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen: Există o frică în rândul comunităţii maghiare că ceea ce a vrut Ceauşescu se va şi întâmpla

Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu este un pericol pentru statul român, declară la RFI preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, candidat la Preşedinţie. El se teme că dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de asimilare a maghiarilor din România ar putea deveni realitate.

Kelemen Hunor afirmă că "există o frică în rândul comunităţii maghiare că încet-încet, voi-nevoit, ceea ce a dorit Ceauşescu, asimilarea şi o omogenizare din punct de vedere etnic a României, se va şi întâmpla, că vom pierde posibilitatea de a învăţa în limba maternă, de a folosi limba maternă, de a păstra identitatea naţională".

În opinia liderului UDMR, prejudecăţile trebuie demolate: "Noi trebuie să-i ajutăm pe români, pentru a demola prejudecăţile şi avem nevoie de ajutorul românilor de a demola ceea ce există în capul nostru, prejudecăţi şi stereotipuri, pentru că există şi la maghiari şi la români, nu este adevărat că există doar într-o singură parte".

Întrebat dacă proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc va deveni lege, Kelemen Hunor a răspuns: "În acest moment nu pot să vă dau un răspuns, este scris sub formă de proiect de lege. Eu sper că va deveni lege, nu neapărat această formă, pentru că suntem în dezbatere publică, se va modifica. Pentru mine este mult mai important în acest moment să discutăm deschis despre acest subiect, nu despre vreun subiect care înseamnă vreo tragedie sau vreun pericol pentru statul român, pentru naţiunea română, pentru că nu există nici un pericol. Să vorbim şi să încercăm să demolăm din aceste prejudecăţi, din această moştenire grea a comunismului".

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre autonomia Ţinutului Secuiesc