Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Ponta, despre acuzaţia privind ofiţerul acoperit: Sunt numai minciuni

Premierul Victor Ponta spune că declaraţiile lui Traian Băsescu privind faptul că a fost ofiţer acoperit sunt "numai minciuni". De partea sa, fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, declară că Băsescu este primul preşedinte de după Revoluţie care a cerut serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi, el susţinând că prin declaraţia de luni seară şeful statului a încălcat legea. Alte reacţii politice, în ştire.

Premierul Victor Ponta afirmă că preşedintele Traian Băsescu este "extrem de tulburat şi frământat" şi că "România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane".

Şeful Guvernului mai spune că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare: "În ce mă priveşte, vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995 şi până azi, sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României".

De partea sa, fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, declară că Traian Băsescu este primul preşedinte de după Revoluţie care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi, el susţinând că prin declaraţiile de luni seară, şeful statului a încălcat legea: "Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară".

La rândul său, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, îi solicită premierului Victor Ponta să clarifice în faţa naţiunii situaţia sa: "În spaţiul public s-au spus lucruri grave, care ne fac să credem că în unele instituţii ale statului există probleme de funcţionare. S-au făcut afirmaţii care ridică mari semne asupra trecutului unuia dintre candidaţii la Preşedinţia României, în speţă a domnului Victor Ponta. Având în vedere că aceste teme şi afirmaţii sunt de o gravitate deosebită, ele nu pot fi trecute cu vederea, nu pot fi muşamalizate. (...) Îi solicit domnului Victor Ponta să clarifice în faţa naţiunii situaţia domniei sale şi să facă lumină în această chestiune, să ne lămurească foarte bine care lucruri sunt adevărate şi care nu sunt adevărate din cele spuse de domnia sa".

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că declaraţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE intră la capitolul "golănii marca Băsescu" şi "diversiune".

Preşedintele PMP, Elena Udrea, solicită retragerea lui Victor Ponta din cursa pentru Preşedinţie şi demisia din funcţia de premier: "În lumina declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu ieri seară, constat situaţia gravă în care se află România. Primul-ministru şi candidatul la Preşedinţie cotat azi cu cele mai mari şanse se află în situaţia de a fi încălcat Constituţia, legea şi de a fi minţit în ultimii ani pe români".

Candidatul independent la Preşedinţie, Monica Macovei, spune şi ea că "premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze în acest moment din funcţia de prim-ministru şi să-şi retragă candidatura pentru funcţia de preşedinte al României".