Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty condamnă atacurile americane de la frontiera pakistanezo-afgană

drone.jpg

Avion american fara pilot Sursa foto : Reuters

Statele Unite trebuie să pună capăt "secretului" care înconjoară atacurile sângeroase cu avioane fără pilot în Pakistan şi să îi judece pe cei care se fac vinovaţi. Apelul vine de la organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International, care a publicat un raport despre aceste atacuri, sursă de tensiuni diplomatice între Washington şi Islamabad.

Publicarea acestui raport despre bombardamentele avioanelor fără pilot americane din Pakistan are loc de altfel  înaintea întâlnirii la Washington a premierului pakistanez Nawaz Sharif cu preşedintele american Barack Obama şi îi oferă înaltului oficial de la Islamabad o armă diplomatică pentru a denunţa din nou aceste tiruri.

Din 2004, între 2.000 şi 4.700 de persoane, dintre care sute de civili, au murit în urma celor peste 300 de tiruri ale avioanelor americane fără pilot din zonele tribale din nord-vestul pakistanez, principalul bastion din regiune pentru talibani şi alte grupări ce au legături cu Al-Qaida. În raportul său de circa 60 de pagini, Amnesty International cere Statelor Unite să dea publicităţii informaţiile despre aceste tiruri pentru a se vedea dacă ele respectă dreptul internaţional, ceea ce ar putea fi cazul, de exemplu, dacă ele vizează să neutralizeze o ameninţare iminentă pentru Washington, cum de altfel pretinde Casa Albă.

"Secretul care înconjoară programul avioanelor fără pilot oferă administraţiei americane un drept de a ucide, superior tribunalelor şi normelor fundamentale de drept internaţional", susţine într-un comunicat Mustafa Qadri, analist pentru Amnesty International în Pakistan. "Autorităţile americane trebuie să îşi deschidă programul de avioane fără pilot unei examinări  independente şi imparţiale", adaugă organizaţia în raportul său.

Revenind asupra a aproximativ 40 de tiruri ale avioanelor fără pilot comise de la jumătatea lui 2012 în nord-vestul Pakistanului, Amnesty cere Washingtonului să aducă în faţa justiţiei responsabilii acestor atacuri ilegale şi să le acorde compensaţii familiilor victimelor nevinovate. Organizaţia spune de altfel că una dintre dovezile că aceste atacuri sunt ilegale, pentru că vizează şi civili nevinovaţi este faptul că deseori atacurile se îndreaptă împotriva echipelor de salvare: concret, explică Amnesty, când un avion fără pilot bombardează a doua oară aceeaşi zonă, atunci rudele victimelor primului tir şi echipele de salvare se află la faţa locului. Organizaţia consideră că până şi tirurile avioanelor fără pilot care ucid doar insurgenţi pot constitui "execuţii extrajudiciare".

În cadrul unei vizite în Pakistan în august, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat şi el că tirurile avioanelor americane fără pilot trebuie să respecte dreptul internaţional sau să înceteze.