Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Mircea Paşcu: Traian Băsescu se joacă pe marginea prăpastiei

ioan_mircea_pascu_traian_basescu_joaca_marginea_prapastiei.jpg

Preşedintele Traian Băsescu premierul Victor Ponta

Serviciile secrete sunt puse într-o situaţie delicată, în urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu despre ofiţerul acoperit. O spune la RFI europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării. El precizează pe de altă parte că SIE este obligat prin lege să ofere protecţie unui eventual agent deconspirat.

Întrebat dacă serviciile secrete sunt puse într-o situaţie delicată, în urma declaraţiilor lui Traian Băsescu privind ofiţerul acoperit, Ioan Mircea Paşcu a răspuns: "Da, sunt puse într-o situaţie delicată, întrucât sunt forţate să facă publice lucruri pe care legea le interzice să le facă publice, sunt târâte în aceste scandaluri fără voia lor (...). Mi se pare de-a dreptul inadmisibil, calitatea de comandant suprem nu permite încălcarea legii şi în nici un caz folosirea informaţiilor pe care le soliciţi în virtutea acestei calităţi, în scopuri politice".

Ce consecinţe are deconspirarea unui agent? "Există undeva în legislaţia românească vreun impediment ca o persoană care este într-o asemenea categorie să aleagă şi să fie ales, adică să exercite unul din drepturile fundamentale ale Constituţiei? Din câte ştiu eu, nu există. Din acest punct de vedere, tot acest exerciţiu este un exerciţiu fals. Oamenii vor şti să aprecieze între calitatea de colaborator al fostei Securităţi şi eventuala, pentru că nu este probată, calitate a unui om care a colaborat cu serviciile actuale (...). Mai mult decât atât, există un text de lege în legea SIE, să presupunem de dragul argumentaţiei că un agent al SIE este deconspirat fără voia lui, cum ar fi acest caz, SIE atunci este obligat să se ocupe de soarta şi destinul acelui om, să-i ofere protecţia necesară, tot, să aibă grijă de el, de un loc de muncă, să aibă grijă de familia lui, absolut tot", explică fostul ministru al Apărării.

În opinia lui Ioan Mircea Paşcu, preşedintele Traian Băsescu face un joc riscant în chestiunea ofiţerului acoperit: "Chiar dacă, să spunem aşa, domnul preşedinte va reuşi să vină cu un document, va obţine un asemenea document şi-l va prezenta public, ceea ce-l supune rigorilor legii, domnul Ponta este de partea legii, întrucât dânsul n-ar avea voie să recunoască că ar fi agent acoperit. Deci domnul Ponta este în orice situaţie de partea corectă a legii şi domnul preşedinte se joacă pe marginea prăpastiei".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001. Şeful Guvernului a spus ulterior că afirmaţiile preşedintelui sunt "numai minciuni".

 
Ioan Mircea Paşcu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ofiţerul acoperit