Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


INSCOP: Aproximativ zece procente între Ponta şi Iohannis, în cursa prezidenţialelor

Şase români din zece s-ar putea prezenta la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale. Dintre aceștia, 40,6% spun că l-ar vota pe liderul PSD, Victor Ponta, și o treime pe Klaus Iohannis, președintele PNL. Cel puţin asta reiese dintr-un sondaj INSCOP realizat în perioada 2-8 octombrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.095 persoane şi cu o eroare maximă admisă a datelor de plus/minus trei procente.

Aşadar, zece procente i-ar separa pe cei doi principali contracandidaţi în alegerile prezidenţiale. Pe locul trei, dar la o distanţă mult mai mare, s-ar afla Elena Udrea, cu 6,7% din intenţiile de vot, urmată de Călin Popescu-Tăriceanu, cu doar 0,4 puncte procentuale mai puţin. Teodor Meleșcanu şi Monica Macovei ar fi la egalitate de puncte, cu 4,6% din intenţiile de vot, în timp ce liderul UDMR Kelemen Hunor ar fi cotat cu 2,5% din voturi iar Dan Diaconescu, cu două procente. În clasamentul intenţiilor urmează Corneliu Vadim Tudor, cu 1,7% din intenţiile de vot, urmat de Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brînză, Constantin Rotaru şi Mirel Mircea Amariței, cotați împreună cu doar un procent din voturi.

Din sondajul realizat înainte de scandalul ofiţerilor sub acoperire ai SIE mai reiese că, în turul doi, Victor Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale cu 53,5% din voturi iar Klaus Iohannis ar obține 46,5%. Raportarea datelor se face la un eșantion de 74,5% din populație care a indicat o opțiune. În ceea ce privește prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, 59% dintre repondenți declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, comparativ cu 48,6% în iulie. La polul opus, 5,4% spun că sigur nu vor veni la vot, comparativ cu 6,4% în iulie. Interesant este însă că şi masa celor nehotărâţi este mare : peste 17% dintre cei intervievaţi spun că încă nu sunt hotărâți dacă vor vota. La fel de interesant, în turul al doilea, 65,8% dintre votanții altor candidați decât finaliștii Victor Ponta și Klaus Iohannis declară că ar veni la vot.