Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulia Timoșenko va fi eliberată?

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko ar putea fi eliberată anticipat după ce a acceptat graţierea parţială. Ea a fost condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare, autoritățile acuzând-o de ”abuz de putere”. Sentința a afectat relațiile dintre Kiev și Uniunea Europeană, care suspectează că la mijloc au fost motive politice.

Tensiunile provocate în occident de condamnarea Iuliei Timoșenko au ridicat nenumărate piedici în procesul de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană.

Toți liderii europeni au cerut nu o dată eliberarea fostului premier, acuzând Kiev-ul că e vorba de o răzbunare pentru activitatea politică a Iuliei Timoșenko, adversar declarat al președintelui Viktor Ianukovici.

Acum, fostul premier ucrainian a acceptat una din variantele eliberării ei din închisoare, care a fost examinată de politicieni europeni împreună cu conducerea de la Kiev.

E vorba de așa numita ”graţiere parţială”, după cum spune un parlamentar din Rada Supremă.

Deocamdată nu există informaţii oficiale referitoare la condiţiile acestui plan, însă un euro-deputat polonez a scris pe blogul său: ”Graţierea parţială înseamnă că termenul ei de detenţie se va reduce de la 7 ani la jumătate. Pentru că doamna premier a executat peste jumătate din termen, ea poate fi eliberată anticipat”.

Eliberarea Iuliei Timoşenko, încarcerată de peste doi ani, este o condiţie-cheie pusă Ucrainei de către Uniunea Europeană pentru semnarea unui acord de asociere în noiembrie, la Vilnius, în timpul summitului Parteneriatului Estic. Documentul ar fi primul pas către aderarea la spațiul comunitar.

Avertismente occidentale pe bandă rulantă

Aflat în vizită la Kiev săptămâna trecută, ministrul german de externe Guido Westerwelle avertiza Ucraina că ar putea rata ”oportunitatea” apropierii de Uniunea Europeană. Westerwelle a reiterat propunerea ca Timoşenko, care suferă de hernie de disc, să fie transferată în Germania pentru a primi îngrijiri medicale.

”Este foarte dificil de imaginat semnarea acordului fără eliberarea Iuliei Timoşenko”, spune și ambasadorul german în Ucraina, Christoph Weil.

Cu puţin timp mai înainte, fostul preşedinte polonez Aleksandr Kwasniewski şi fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox au semnat şi prezentat Kievului, în numele Parlamentului European, o cerere de graţiere a lui Timoșenko.

O scrisoare similară a contribuit la graţierea în aprilie a lui Iuri Luţenko, fost ministru de interne şi un aliat al Iuliei Timoşenko, arestat în 2010 şi condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.

Săptămâna trecută, la finalul unei întrevederi cu comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Stefan Fule, Viktor Ianukovici a oferit asigurări că se va găsi o soluţie în cazul Timoşenko: ”Misiunea Cox-Kwasniewski lucrează, desfăşurăm o activitate comună, căutăm o cale şi sper că în timpul apropiat vom hotărî definitiv această problemă”, a declarat președintele ucrainian.

Rusia, nemulțumită de re-orientarea Ucrainei

Pregătirile pentru summitul de la Vilnius au degradat în mod evident relaţiile între Ucraina şi Rusia, nemulţumită de orientarea pro-europeană a Kievului.

Acordul de asociere care ar putea fi semnat prevede crearea unei zone de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Moscova avertizează însă Kievul că asocierea la spațiul comunitar va afecta relaţiile comerciale dintre cele două ţări, iar mărfurile sale nu vor găsi piaţă de desfacere în Vest. În august, mărfurile ucrainene au fost blocate în vama rusă, la puţin timp după ce autorităţile ruse au interzis importul de ciocolată din Ucraina din motive oficial sanitare.

”În cazul în care Ucraina semnează un acord de asociere, cine va plăti pentru situaţia de neplată care devine inevitabilă?”, a declarat la sfârşitul lunii septembrie consilierul economic al Kremlinului, Serghei Glaziev.

Premierul rus Dmitri Medvedev l-a avertizat în această săptămână pe omologul său Mikola Azarov că şansele Ucrainei de a adera la Uniunea Vamală a fostelor republici sovietice dominată de Moscova vor fi ”nule” după semnarea acordului cu UE.