Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber: Dacă NSA a avut interesul să spioneze şi comunicaţiile din România, n-am nici un dubiu că a făcut-o

renate-weber-nsa-avut-interesul-spioneze-comunicatiile-romania-n-am-dubiu-facut-o.jpg

Sediul NSA din Fort Meade, Maryland (Sursa: Wikimedia Common)

Renate Weber, membră în comisia LIBE din Parlamentul European, spune la RFI că scandalul interceptărilor NSA denotă o atitudine "uşor orweliană". Eurodeputatul liberal crede că nu doar SUA au spionat comunicaţiile la nivel global, ci şi ţări ca Rusia şi China.

Întrebată dacă e de presupus că şi comunicaţiile din România au fost spionate de NSA, Renate Weber a răspuns: "Dacă au avut interesul să le intercepteze n-am nici un dubiu. Şi eu cred că problema aici nu e dacă au avut interesul. Din ceea ce am auzit până acum în aceste audieri publice, eu mi-am format convingerea că de fapt s-a spionat tot şi s-a înregistrat tot aşa, ca să fie, ca să avem nevoie la un moment dat, să ştim ce putem folosi, o atitudine uşor orweliană, pentru că lucrurile deja au mers prea departe".

Deputatul european crede că şi alte puteri mondiale au făcut interceptări similare: "Eu nu cred nici o singură clipă că Statele Unite au făcut lucrul ăsta şi sunt singura putere de pe planetă care au făcut asta. Eu cred că nouă ne lipsesc informaţiile cu privire la ce au făcut de exemplu ruşii, la ce au făcut chinezii, adică acele ţări care au avut şi banii care să fie investiţi într-o tehnologie adecvată. Nu ştim, dar gândul meu spune că în mod sigur s-au spionat între ei şi în general la ora actuală, cam tot ce se întâmplă în spaţiul virtual, în materie de telefonie, de comunicaţii, Internet, cred că este posibil să fie înregistrat, stocat în diferite locuri".

"Sigur că nimeni nu se gândeşte că UE sau statele membre vor să-şi strice relaţia cu Statele Unite (...). Pe de altă parte, însă, cum ne simţim când Angela Merkel îi dă telefon lui Obama şi-i spune: e adevărat? serviciile voastre chiar mi-au ascultat mie telefonul? Obama ce să facă, spune nu. Acum eu nu ştiu, i-au ascultat, nu i-au ascultat, dar însăşi ideea că o astfel de conversaţie are loc, nu că poate să aibă loc, ci chiar a avut loc, în sine nu este O.K.!", conchide Weber.

Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene suspendarea unui acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale Agenţiei Americane pentru Securitatea Naţională.

Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre scandalul NSA şi reacţia Parlamentului European