Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pakistanul susţine în secret atacurile cu drone?

Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a cerut Statelor Unite să înceteze imediat atacurile cu avioane fără pilot, o gravă încălcare a integrităţii teritoriale a ţării sale. Potrivit lui Sharif, care s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, aceste raiduri aeriene sunt un "obstacol major" în calea relaţiilor bilaterale.

"Aş vrea să insist în primul rând pe necesitatea încetării atacurilor cu drone", a declarat Sharif, la scurt timp de la debutul întrevederii cu Obama. Premierul pakistanez, care efectuează o vizită istorică în Statele Unite, a declarat că doreşte relaţii foarte bune cu Statele Unite. Asta nu va fi însă posibil, câtă vreme Statele Unite vor continua să atace cu avioane fără pilot regiunile de frontieră ale Pakistanului cu Afganistanul, regiuni considerate de americani ca un rai pentru talibani şi teroriştii Al-Qaida.

În acest context, însă, Washington Post lansează o ipoteză şocantă: în realitate, însuşi Islamabadul ar susţine în secret atacurile dronelor americane, deşi în mod public le denunţă. Cotidianul american citează documente secrete şi note ale serviciilor pakistaneze care arată că CIA, care gestinonează programul avioanelor fără pilot, i-a transmis Islamabadului informaţii privind aceste atacuri. Astfel, cel puţin 65 de atacuri cu avioane fără pilot au fost discutate între cele două state. Într-unul dintre cazuri, documentele arată că un atac din 2010 a fost realizat chiar la cererea guvernului pakistanez. Documentele relevă, de asemenea, îngrijorările Statelor Unite privind o posibilă infiltrare a extremiştilor în serviciile de informaţii pakistaneze.

Recent, cunoscuta organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a criticat dur într-un raport atacurile cu drene prin care Statele Unite şi-au acordat "dreptul de a ucide superior tribunalelor şi normelor fundamentale ale dreptului internaţional". În replică, Washingtonul a asigurat că "operaţiunile americane antiteroriste sunt precise, legale şi eficiente". Din 2004, între 2.000 şi 4.700 de persoane, dintre care sute de civili, au murit în urma celor peste 300 de tiruri ale avioanelor americane fără pilot din zonele tribale din nord-vestul pakistanez.