Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecuaţia germană pentru Rusia. Sancţiuni şi dialog

merkel-regierungserklarung2014-10-16-.jpg

Ecuaţia germană pentru Rusia. Sancţiuni şi dialog

Într-o declaraţie guvernamentală, rostită de Angela Merkel în faţa Bundestag-ului, şefa executivului federal a cerut Rusiei respectarea înţelegerilor privind Ucraina. Apelul către Moscova a fost lansat în preajma începerii reuniunii la nivel înalt Asia-Europa, din Milano, unde este programată şi o întîlnire Merkel-Putin şi Merkel-Poroşenko.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

La reducerea escaladării conflictului poate contribui doar Rusia, a subliniat Merkel. Sancţiunile contra Rusiei sînt necesare, a mai spus ea, dar asta nu exclude continuarea dialogului cu Kremlinul.

În centrul reuniunii Asia-Europa care începe astăzi la Milano se află o susţinută ofensivă diplomatică în vederea detensionării crizei ucrainiene. Asta s-a desprins şi din declaraţia guvernamentală a cancelarei Angela Merkel, rostită azi dimineaţă în Bundestag-ul de la Berlin. Şefa guvernului german a cerut Rusiei să respecte cu stricteţe înţelegerile încheiate în vederea stopării ostilităţilor militare din răsăritul Ucrainei: Retragerea echipamentului militar rus, securitatea frontierelor - controlată de observatori OSCE - şi organizarea alegerilor comunale în conformitate cu legislaţia ucraineană.

„Contribuţia decisivă pentru reducerea escaladării conflictului trebuie să vină din partea Rusiei“, a spus Merkel, care va avea la Milano o întrevedere pe tema situaţiei tensionate atît cu preşedintele rus, Putin, cît şi cu cel ucrainean, Poroşenko.

Occidentul acuză Rusia de anexarea ilegală a Crimeei şi de sprijinirea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, cu armament şi personal militar.

Sancţiunile economice occidentale constituie o reacţie faţă de politica Moscovei.

Referindu-se la sprijinul separatiştilor de către Moscova, Merkel a precizat:

„Încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nerespectarea dreptului internaţional, fără îndoială, nu vor rămîne fără urmări.“ Sancţiunile impuse, a continuat ea, sînt importante, „fără a fi un scop în sine”.

„Noi căutăm în continuare dialogul cu Rusia. (…) Măsura sancţiunilor nu exclude şi partea cealaltă, şi anume: dialogul”, a subliniat Angela Merkel.

Opoziţia parlamentară post-comunistă a criticat din nou politica sancţiunilor faţă de Rusia.

În replica dată cancelarei, preşedintele grupului parlamentar al Partidului Stîngii post-comuniste, Gregor Gysi, a spus că această politică dăunează economiei germane. Menţinerea acestei linii, a mai spus Gysi, va duce la pierderea a 300.000 de locuri de muncă în Germania.

Referindu-se la subiectele principale care stau pe agenda reuniunii euro-asiatice de la Milano, Angela Merkel a amintit - pe lîngă criza ucraineană - problema combaterii teroriştilor statului islamic (IS), oprirea extinderii virusului ebola, reprimarea demonstranţilor pro-democraţie din Hongkong, urmările negative ale schimbărilor climatice, securitatea energetică şi nu, în ultimul rînd, respectarea criteriilor de stabilitate în cadrul Uniunii Europene – concluzionînd:

„Toate statele Uniunii Europene trebuie să respecte în întregime reglementările pactului european de stabilitate şi creştere economică.”

William Totok, Berlin