Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din Asia până în Africa și în Teritoriile Palestiniene - visul de mărire al grupării Statul Islamic

islamic.jpg

Luptător din gruparea Statul Islamic (Sursa: Reuters)

În timp ce lupte înverșunate au loc la Kobane, oraș devenit simbol la frontiera dintre Siria și Turcia, jihadiştii din gruparea Statul Islamic avansează și pe alte fronturi și amenință să atace Bagdadul. Cum de reușesc să se extindă atât de rapid, cucerind nu doar teritorii, ci și mințile candidaților la jihad în lumea întreagă? este ce s-a întrebat ziarul Liberation.

Stă în natura califatelor să se extindă. Iar califatul autoproclamat al lui Abou Bakr al-Bagdadi nu face excepție. În timp ce kurzii se luptă în Kobane, iar americanii îi bombardează tot acolo, jihadistii din gruparea Statul Islamic progresează și către Badgdad. Se extind dincolo de Irak și de Siria. În Pakistan deja, nu mai puțin de șase comandanți talibani s-au raliat « califului » al-Bagdadi.

Acum câteva zile, o întreagă provincie irakiană a căzut în mâinile jihadistilor și 180 de mii de civili s-au refugiat. Potrivit unui oficial irakian, « dacă nu se intervine terestru în următoarele zile, următoarea bătălie se va desfășura la porțile Bagdadului ».

Statul Islamic - gruparea care pune în umbră Al Quaeda

Ceea ce e surprinzător e capacitatea trupelor de jihadisti de a avansa pe toate fronturile, fără să existe o coordonare între ele. «Deși sunt bombardați, își continuă ofensiva terestră și nu renunță niciodată» -  remarcă un observator. Astăzi “califul” ar vrea ca steagul negru al gruparii să fluture în toate regiunile în care se află musulmani, din Asia până în Africa, mai ales în zonele sărace. Un grup dizident al talibanilor pakistanezi, Jamaat ul-Ahrar, a declarat deja că susține Gruparea Statul Islamic. Progresul lor îi neliniștește insa pe ceilalți radicali musulmani. Liderii Al-Quaeda de exemplu de la frontiera afgano-pakistaneză sunt considerați din ce în ce mai puțin eficace de către candidații la jihad, dupa cum se poate observa in mesajele postate de jihadisti pe retelele sociale. 

Ca să contracareze creșterea grupării Statul Islamic, Ayman al Zawahri, urmașul lui Ben Laden, a anunțat creearea unei noi ramuri Al Quaeda în India, unde trăiesc 400 de milioane de musulmani. Fără prea mare succes se pare, mai mulți musulmani radicali indieni anunțând că vor merge de partea « califului » al-Baghdadi, și nu de partea Al Quaeda.

Steagul negru va flutura din Afganistan până în Gaza?

Gruparea Statului Islamic vrea să se extindă acum și în alte părți. Una dintre țintele privilegiate este tocmai regiunea afgano-pakistaneza. De ce  acolo ? Pentru că acolo s-a născut mișcarea jihadista actuală. De aceea organizația vrea să cucerească orașul Peshawar, un oraș simbol, in care a fost înființată Al Quaeda. Jihadistii au început deja  o campanie de recrutare în oraș, într-un mod care amintește de publicitatea de la mall-uri , adica distribuie broșuri de propagandă într-o tabără de refugiați. La fel fac și în India, unde au postat pe rețelele sociale un clip video subtitrat în mai multe limbi  ale țării  - hindi, tamul și urdu.

În fine, o altă ambiţie majoră a jihadistilor din grupare este înfiinţarea unei filiale în Teritoriile Palestiniene. Asta i-ar permite să apară ca un nou motor al rezistenţei anti-israeliene. Deja mai multe celule sunt active în Gaza. Printre ele s-ar afla şi cea care a revendicat răpirea şi uciderea a trei adolescenţi israelieni - o dramă care a dus la ultima campanie de bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, soldată cu peste două mii de victime în rândul civililor palestinieni.