Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vicepreședintele SUA l-a sunat pe Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, au avut o conversaţie telefonică joi seară, la cererea oficialului american, informeayă un comunicat al administrației prezidențiale. Subiectele au vizat relaţiile bilaterale, baza de la Deveselu, criza din Siria, Uniunea Europeană, perspectivele economice ale Bucureștiului şi investiţiile americane în România.

”Domnul vicepreşedinte Joseph Biden şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, pentru modul în care ţara noastră se implică în proiectele politice şi militare care privesc securitatea internaţională, precum şi pentru participarea trupelor româneşti în misiunile militare din Afganistan.

Totodată, domnia sa a salutat, de asemenea, în numele Statelor Unite ale Americii, începerea lucrărilor la situl pentru amplasarea sistemului antirachetă de la baza din Deveselu, o componentă a securităţii şi a structurii de apărare a NATO”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Traian Băsescu a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, subliniind că relaţiile bilaterale reprezintă, în acest moment, una dintre cele mai puternice garanţii pentru securitatea României, precum şi pentru stabilitatea regională în Europa de Sud-Est, se precizează în comunicat.

”Domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul vicepreşedinte Joseph Biden au făcut o evaluare a crizei din Siria şi au analizat capabilităţile disponibile vizând implementarea cât mai rapidă a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian. Domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul vicepreşedinte Jopseph Biden au făcut o analiză a şanselor de succes în procesul de apropriere de Uniunea Europeană ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din perioada 28 - 29 noiembrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu considerând că cele trei state au şanse reale în procesul de asociere la UE şi că România le va susţine fără rezerve”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, Traian Băsescu a vorbit şi despre ”importanţa deosebită a investiţiilor americane în România, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economică, aşa cum sunt cercetarea în domeniul tehnologiilor de vârf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentară şi industria echipamentelor petroliere”.

”Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, a subliniat potenţialul mare de creştere economică al României în următorii ani dacă aceasta va continua să dezvolte un mediu de afaceri predictibil şi transparent”, mai informează Preşedinţia.

Convorbirea dintre Joseph Biden și Traian Băsescu a avut loc la scurt timp după ce premierul Ponta a fost primit la Casa Albă de către Joe Biden.

Premierul Victor Ponta s-a aflat în vizită oficială la Washington în perioada 21-23 octombrie, fiind primit de vicepreşedintele SUA pentru o discuţie al cărei principal subiect a fost Parteneriatul strategic politic şi militar dintre cele două ţări.

Victor Ponta a declarat că l-a asigurat pe vicepreședintele american că justiţia din România nu va mai fi niciodată implicată în bătălii politice, precizând că subiectul a fost abordat nu legat de politica internă, ci de interesul companiilor de a li se apăra interesele legitime.

”Mi-a spus (Joe Biden-n.r.) că pentru companiile americane - şi a fost importantă această nuanţă - ideea de a avea o justiţie independentă şi eficientă este foarte importantă. L-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne, pentru că a fost un câmp de bătălie pentru politica internă în ultimii ani, iar eu l-am asigurat, ca fost procuror şi om care înţelege cum funcţionează justiţia şi în America, şi în ţările europene, că principalul obiectiv este de a nu mai băga vreodată justiţia în bătăliile politice. Sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla începând cu 2014 şi nu vom mai avea nici în România discuţiile cu «ăştia sunt procurorii mei şi trebuie să vă bag pe toţi în închisoare ca să arăt că eu sunt cu procurorii sau cu judecătorii»”, a spus Ponta.

Premierul a mai arătat că mesajul primit din partea vicepreşedintelui american a fost că, pentru SUA, România rămâne un aliat important în regiune din punct de vedere politic, militar, dar şi economic.