Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Cameron vrea să restrângă numărul de migranţi din Uniunea Europeană

david_cameron_3077788b.jpg

Premierul britanic David Cameron

Prim ministrul David Cameron, plănuieşte să anunţe măsuri de limitare a numărului de persoane cu nivel redus de calificare care să poată lucra în Marea Britanie, potrivit unor relatări de presă. O asemenea măsură ar fi însă ilegală, a replicat duminică preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit duminicalului Sunday Times, premierul Cameron, care este şi lider al Partidului Conservator, va anunţa în curând plafonarea acordării pe termen lung a numerelor de asigurare naţională pentru migranţii cu joasă calificare proveniţi din statele UE.

Această plafonare ar urma să fie făcută până ce migraţia netă, care reprezintă numărul de persoane care intră în Regatul Unit minus numărul persoanelor care părăsesc ţara, va scădea sub 100000 pe an, o promisiune făcută la începutul mandatului de Partidul Conservator.

Acum, la aproape cinci ani de la acea promisiune şi cu şase luni înaintea alegerilor generale, migraţia netă a ajuns la aproape 250000, mai ales pe seama persoanelor venite din ţările UE.

Numărul de asigurare naţională permite oricărei persoane să lucreze legal şi să se bucure şi de plata unor beneficii sociale, cum ar fi alocaţia pentru copii, credit de impozite sau ajutor la plata chiriei.

Conflict cu UE

Dar chiar în ziua în care Sunday Times publica acest articol, preşedintele Barroso, aflat la sfârşit de mandat, a declarat la BBC că orice astfel de plafoane stabilite arbitrar pentru migraţia cetăţenilor din UE sunt ilegale, contravenind unuia dintre principiile fundamentale ale Uniunii - libertatea de mişcare a persoanelor.

De asemenea, referindu-se la un posibil viitor referendum privind rămânerea sau nu în UE, preşedintele Barroso a spus că în afara Uniunii influenţa Regatului Unit s-ar reduce la zero.

El a dat ca exemplu recenta intervenţie a premierului Cameron cu privire la combaterea virusului Ebola, care a fost luată imediat în considerare de ţările membre ale UE şi care, dacă Regatul Unit ar fi fost în afara Uniunii, nu ar fi avut niciun impact.

Premierul Cameron este sub o mare presiune din partea propriului partid să arate că ia măsuri concrete de reducere a migraţiei, înaintea scrutinului parţial din circumscripţia Rochester şi Strood, programat pe 20 noiembrie.

Această parţială a fost declanşată de demisia deputatului Conservator Mark Reckless, care candidează acum în aceeaşi circumscripţie pentru Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP).

UKIP, care doreşte ieşirea Marii Britanii din UE, a avut mare succes în ultimii ani cu retorica sa anti-imigraţie, în special cu referire la români şi bulgari.

La începutul acestei luni, UKIP a câştigat scrutinul parţial din circumscripţia Clacton, unde fostul deputat Conservator Douglas Carswell, a demisionat şi a fost ales cu aproape 60% din voturi.

O mare parte a votanţilor UKIP sunt foşti alegători ai Partidului Conservator iar imigraţia a devenit, potrivit sondajelor de opinie, una dintre principalele probleme care preocupă votanții în perspectiva alegerilor generale din mai 2015, sondaje care dau intenţii de vot pe plan național de circa 15 - 20% pentru partidul eurosceptic.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a profitat de declaraţiile lui Barroso, spunând că ele arată că orice măsură de limitare a migraţiei este iluzorie, câtă vreme Regatul Unit face parte din UE.