Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Borbely: Avem nevoie de mai multă autonomie; UDMR pregăteşte un proiect de lege al autonomiei teritoriale

Drepturile cerute de comunitatea maghiară din România nu sunt îndreptate împotriva majorităţii. O spune la RFI vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, în contextul marelui marş al secuilor din acest week-end. El crede că România se poate inspira din modelul Tirolului de Sud sau al Finlandei, în privinţa autonomiei teritoriale.

Laszlo Borbely deplânge faptul că legea minorităţilor naţionale este blocată de şapte ani în Parlament: "Comunitatea maghiară e hotărâtă să demonstreze că aceste drepturi nu sunt împotriva altora, nu sunt împotriva majorităţii, că avem nevoie de mai multă autonomie. Vă spun numai un singur exemplu: acea lege a minorităţilor naţionale, care vorbeşte şi de autonomia culturală e de şapte ani în Parlamentul României şi toate minorităţile o susţin, nu numai minoritatea maghiară. Vrem să avem un răspuns. De ce nu se doreşte de exemplu ca această lege să fie trecută de Parlament?".

"În mai puţin de patru săptămâni am strâns în jur de 180 de mii de semnături pentru acel referendum privind regiunile de dezvoltare, deci să avem o regiune de dezvoltare formată din cele trei judeţe în secuime şi trei judeţe în vestul României. E mult şi înseamnă că oamenii când văd că e o cauză bună, că e o cauză care demonstrează puterea unei comunităţi, atunci sunt lângă noi", explică vicepreşedintele politic al UDMR, formaţiune care nu a organizat marşul secuilor, ci doar l-a sprijinit.

 

O lege a autonomiei teritoriale

 

Laszlo Borbely precizează că UDMR pregăteşte o lege a autonomiei teritoriale: "În momentul de faţă, noi lucrăm la un proiect de lege al autonomiei teritoriale, care va fi finalizat în două luni de zile, vom discuta şi cu ceilalţi, cei care evident sunt lângă noi, dar contează ca punctul nostru de vedere să fie clarificat şi atunci vom detalia toate elementele. Sunt în Tirolul de Sud, în alte zone, în Finlanda, exemple pozitive şi pot fi preluate, dar depinde de voinţa politică a majorităţii, e clar".

Vicepreşedintele politic al UDMR spune că e nemulţumit de aplicarea legii cartei limbilor regionale şi minoritare: "Noi nu suntem mulţumiţi, trebuie s-o spun de acum, cu aplicarea legii cartei limbilor regionale şi minoritare, pentru care trebuia să dea România raport acum în octombrie, sper ca până în 20 noiembrie să dea. Noi facem un raport paralel, pentru că sunt foarte multe zone unde nu sunt aplicate nici la instituţii, nici în altă parte, acele posibilităţi care sunt conform legii foarte clare. Trebuie să dai posibilitatea minorităţilor să studieze limba maternă, să fie oameni care să ştie limba respectivă în zonele unde sunt peste 20% minorităţi. Deci noi vom face un raport paralel şi deja după datele preliminare se vede că România are o problemă cu aplicarea legilor care sunt în vigoare".

"Mesajul nostru este: nu puteţi să nu ţineţi cont de opţiunile unei comunităţi de peste 1,3 milioane de locuitori în România. Când vor putea fi decise toate aceste lucruri şi în Parlament, vom vedea, dar noi suntem optimişti", conchide Borbely.

 
Laszlo Borbely, intervievat de Cosmin Ruscior, despre marşul secuilor şi autonomia Ţinutului Secuiesc