Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se vede campania electorală în Republica Moldova

vot_in_urna.jpg

Cum se vede campania electorală în Republica Moldova

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România a intrat pe ultima sută de metri. În R. Moldova însă nu prea se face simțită cursa pentru alegerile din România. Doar câteva afișe electorale cu unii candidați înscriși în cursa pentru prezidențiale sunt lipite pe panourile destinate afișajului electoral, alături, de altfel de cei care participă în campania pentru alegerile parlamentare din R. Moldova din 30 noiembrie. Cum văd moldovenii  cele două curse  electorale, ce știu oamenii despre candidați și ce își doresc de la aceste alegeri? 

corespondentul RFI la Chișinău, Valeria Vițu

Dacă e să vorbim despre alegerile prezidențiale din România,este o campanie anemică în R.Moldova. Panouri, afișe electorale cu prezidențiabilii români nu prea sunt văzute. Am zărit în centrul Chișinăului pe un panou electoral, afișe cu Victor Ponta candidat la președinție, lipite alături de cele ale socialiștilor și comuniștilor, înscriși pentru alegerile parlamentare din R. Moldova.  Pe unele site-uri de știri a apărut publicitatea electorală a Elenei Udrea, candidatul Partidului Mișcarea Populară , criticată de altfel de Partidul Democrat din R. Moldova. Liderul democraților, fostul comunist Marian Lupu a calificat campania electorală a Elenei Udrea ca fiind una unionista, iar astfel de gesturi reprezintă o jignire la adresa statului și la adresa cetățenilor R.Moldova și au cerut politicienilor români să renunțe la o asemenea campanie și a solicită candidaților la prezidențialele din România să respecte statalitatea R.Moldova.

Ambasada României la Chișinău a anunțat că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate pot vota cu paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu, dar și cu paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu Titlul de călătorie.

Cât privește campania din R. Moldova, până în prezent 17 formațiuni s-au înscris în cursa pentru alegerile parlamentare, din cele 41 care o pot face. Concurenții moldoveni se implică pe deplin în campania electorală. Chișinăul devine tot mai colorat, posturile tv prezintă tot mai multă publicitate electorală. Panourile partidelor aflate la guvernare au împânzit orașul. Nici Partidul Socialiștilor, condus de fostul comunist Igor Dodon nu rămâne în umbră. Afișele socialiștilor pot fi zărite pe principalele străzi din capitală.

În R. Moldova pentru alegerile din România vor fi deschise secții de vot în toată țară. 

Dacă la alegerile precedente, cetățenii români puteau vota la secțiile de votare, deschise la Ambasada României, secției consulare, consulate, de această dată vor merge la secții de vot în toată țara, în centrul, sudul și nordul țării și anume la Orhei, Nisporeni, Hâncești, Călărași, Cahul, Cimișlia, Bălți, Soroca, Ungheni, Drochia, Giurgiulești, Cantemir, Ialoveni, Florești, Leova, Edineț și Fălești.

 Oamenii cu care am discutat atât la Chișinău cât și în nordul țării mi-au spus că nu știu aproape nimic despre candidații pentru prezidențialele din România. Dar vor merge să voteze pentru că vor un viitor mai bun pentru copii lor. Moldovenii însă își pun mari speranțe în scrutinul din 30 noiembrie, își doresc o continuare a reformelor inițiate și să-și facă o viață mai bună, ca în Europa, dar acasă.

Pentru alegerile din R. Moldova, în străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare pentru alegerile din 30 noiembrie, de trei ori mai mult ca în 2010. O hotărâre în acest sens a fost adoptată la ședința de luni a Cabinetului de miniştri. Secţiile de votare vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare, precum şi în alte locaţii cu acordul autorităţilor competente ale ţării respective. Lista finală a secţiilor de votare a fost elaborată în urma unui amplu proces de analiză, efectuat pe parcursul anului 2014, în baza informaţiilor prezentate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare, precum şi a solicitărilor parvenite de la asociaţiile diasporei moldoveneşti de peste hotare.