Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militarii americani caută submarine în Marea Neagră

Marinari români și americani participă la ”Black Sea Resolve”, un exercițiu bilateral pe Marea Neagră. Antrenamentul comun are loc în timpul escalei în Portul Constanța a navei de comandament Mount Whitney și distrugătorului Cole, din Flota a VI-a a Statelor Unite.

Exercițiul desfășurat de nave militare românești și americane, aparținând flotei din Marea Mediterană, presupune căutarea și localizarea de submarine, precum și identificarea și urmărirea unor ținte aeriene. Manevrele militare au loc în apele teritoriale românești și în zona contiguă, sub egida parteneriatului româno-american.

Forțele Navale Române participă la aplicație cu fregata ”Regele Ferdinand”, nava purtătoare de rachete NPR ”Pescărușul”, două avioane IAR 330 Puma Naval și o echipă a Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale. Aceasta va desfășura acțiuni specifice procedurilor de interdicție maritimă.

Scenariul exercițiului implică și participarea a trei avioane de vânătoare MIG-21 LanceR, din structura Forțelor Aeriene Române.

Cât privește zona în care au loc exercițiile, pe lângă apele teritoriale românești, este vizată și zona contiguă. Aceasta reprezintă fâșia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine.

În zona contiguă, statul riveran poate exercita controlul necesar în scopul de a preveni încălcările legilor și reglementărilor sale vamale, fiscale, sanitare sau de imigrare pe teritoriul său sau în marea sa teritorială. De asemenea, acțiunile pot viza reprimarea încălcării acestor legi și reglementări comise pe teritoriul său sau în marea sa teritorială.