Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şi Grecia a spionat SUA?

usa-nsa-eu.jpg

Şi Grecia a spionat SUA?

Şi Grecia a spionat SUA, susţine un fost ministru de Externe de la Atena. Theodoros Pangalos spune  că, pe vremea când deţinea această funcţie, au fost interceptate comunicaţiile diplomaţilor americani în Grecia.

Corespondentul RFI la Atena, Monica Chihaia

Declaraţia apare la o zi după ce publicaţia germană Spiegel a scris că ambasada americană la Atena a fost folosită de serviciile secrete americane drept centru de spionaj electronic.

Fostul ministru de Externe, Theodoros Pangalos, a şocat pe toată lumea. În urma declaraţiilor, cel puţin  surprinzătoare, pe care le-a făcut, împotriva acestuia a fost formulată o plângere penală, în care - potrivit informaţiilor apărute, miercuri, în presă - se arată că, dacă se vor dovedi adevărate, declaraţiile fostului ministru constituie “un caz unic de divulgare a  unor secrete de stat”. Chiar şi fără a se dovedi reale, subliniază editorialiştii, aceste declaraţii pot pune în pericol ţara şi cetăţenii acesteia.

Ce a spus, concret, fostul şef al diplomaţiei de la Atena? Nici mai mult, nici mai puţin: “şi noi am interceptat convorbirile ambasadorului SUA”. Aceasta la scurt timp după ce fuseseră făcute public dezvăluiri potrivit cărora NSA ar fi construit în incinta Ambasadei SUA la Atena un centru pentru interceptarea convorbirilor telefonice şi a comunicaţiilor electronice.

Theodoros Pangalos a oferit mai multe detalii, spunând chiar că în perioada în care acesta a fost ministru al Afacerilor Externe, Serviciul Elen de Informaţii a reuşit să monitorizeze nu numai ambasadorul american la Atena, dar şi pe cel la Ankara.

Fostul şef al diplomaţiei elene a mai declarat, în aceeaşi notă: “tot ce s-a spus, ştiam. Doar că, uneori, era foarte distractiv să-i aud pe ambasadorul SUA, pe omologului său din Ankara sau pe cineva de la Departamentul de Stat American, ce face acest nenorocit de Pangalos? Iar celălalt să răspundă, "nenorocitul m-a sunat astăzi, într-o manieră foarte prietenească” ...

Theodoros Pangalos a mai declarat că “toţi pot intercepta pe  oricine doresc. Dar la iveală nu poate ieşi decât ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani”,  când deja totul va fi fost prescris.